2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rettegett anyósoktól Al Capone haláláig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. május 9. 10:44 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek a történelem hét legrettegettebb anyósát, elmerültünk a középkori szexualitás titkaiban, a mélyére ástunk az egyik leghíresebb gengszter halálának sokáig ismeretlen okaiban, és megtudtuk, hogy milyen anya volt Szilágyi Erzsébet.

Hét rettegett anyós a történelemből

Viccek tömkelege született már rossz anyósokról, és a történelemből is számos példát ismerünk arra, hogy az egyik házasfél édesanyja nem feltétlenül a legnagyobb szívélyességgel közeledett gyermeke választottjához. Bona Sforza milánói hercegnő például a híresztelések szerint megmérgezte menyét, később pedig fia szeretőjét is. Nem volt egyszerű Sisi élete sem, akit az anyósa „bajor libának” hívott, és unokáját magáról neveztette el.

Az utolsó orosz cár édesanyja, Marija Fjodorovna nem volt hajlandó átadni a koronaékszereket fia választottjának, akinek még a hivatalos ünnepségek idején is férje és anyósa mögött kellett vonulnia. De vajon milyen váratlan extrákat tartalmazó nászajándékot adott F. D. Roosevelt édesanyja fiának és újdonsült menyének? Ki volt az anyósa által leginkább agyonszekált amerikai elnök? A válaszokat itt találja.

A középkori szexualitás titkai

A szexuális forradalom korában és azt követően szocializálódott generációknak már nehéz elképzelni, milyen szigorú szabályoknak kellett megfelelnie szexuális téren a középkor emberének. Az egyházi előírások számos napon tiltották a közösülést, és még a házastárssal is csak egyetlen pózban lehetett nemi aktust folytatni.

Az elmélet és a gyakorlat azonban már akkor is gyakorta elvált egymástól. Vajon hány napon át kellett böjtölni, ha valaki hátulról közelített a feleségéhez? Miért tartotta Szent Ágoston a prostitúciót nélkülözhetetlennek? Mi történt, ha egy apáca bűnbe esett? A részletekért lépjen ide.

Milyen anya volt Szilágyi Erzsébet?

Habár keveset tudunk Mátyás király híres édesanyjának életéről, azt bizonyosan kijelenthetjük, hogy erős és talpraesett asszony volt. Férje távollétében az ország legnagyobb méretű uradalmát igazgatta, de Hunyadi halálát követően politikai érzékéről is számot adhatott. Bár idősebb fiát nem tudta megóvni a hóhér pallosától, nagy érdeme volt abban, hogy fiatalabbik gyermekéből király vált. Időskorában sem kellett félteni: ha kellett királynékkal kelt birokra, majd felnevelte fia törvénytelen gyermekét. Ha további érdekességeket akar megtudni egyik leghíresebb királyunk édesanyjáról, kattintson ide.

Évtizedeken át titok maradt Al Capone halálának valódi oka

Jó okkal ismert ma világszerte Al Capone neve: a köpcös, folyvást szivart rágcsáló gengszter számtalan filmet, irodalmi művet és zenei darabot ihletett páratlan pályafutásával, és számos imitátora is akadt a törvényt semmibe vevők közt. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mire 1947-ben, 48 évesen meghalt, az agyát pusztító szifilisz miatt állapota már olyannyira leromlott, hogy egy 12 éves gyermekének megfelelő mentális készségekkel rendelkezett. A további részleteket itt találja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár