2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Videó mutatja III. Richárd halálának körülményeit

2015. február 17. 08:40

A koponya alsó részén, valószínűleg karddal ejtett vágás és egy behatoló, szúrt seb okozhatta III. Richárd halálát az utolsó York-házi király maradványait vizsgáló szakemberek szerint.

III. Richárd (1483-1485) az utolsó York-, illetve Plantagenet-házi király volt, s egyben az utolsó olyan angol uralkodó, aki ütközetben veszítette életét. Uralkodása mindössze két évig tartott, távoli rokona, Tudor Henrik taszította le a trónról. Földi maradványait két éve, 2012 szeptemberében tárták fel az angliai Leicesterben, egy parkoló betonja alatt, nem messze attól a helytől, ahol a Rózsák háborúját (1455-1485) lezáró bosworthi csata zajlott.

Ahogy arról itt a Múlt-koron mi is rendszeresen beszámoltunk, az elmúlt két évben számtalan vizsgálatot végeztek III. Richárd maradványain. A kutatók egyebek mellett megállapították, hogy bár súlyos oldalirányú gerincferdülése (szkoliózisa) volt, mégsem alakult ki nála gerincpúp, mint ahogy William Shakespeare drámájában ábrázolta a királyt, valamint hogy gyerekként szőke és kékszemű lehetett. A Leicesteri Egyetem kutatói a legmodernebb képalkotó eljárásokat alkalmazták, így CT segítségével vizsgálták a csontvázat, a háromdimenziós szerkezetmeghatározást lehetővé tévő röntgen-mikrotomográfia segítségével pedig a csontokon ejtett sérüléseket elemezték.

Az itt látható videón Guy Rutty (East Midlands Forensic Pathology Unit) törvényszéki patológus vizsgálja a Plantagenet-házi király koponyáját. A kutatók összesen 11 szúrt és vágott sebet találtak III. Richárd csontvázán, ebből kilencet a koponyáján, kettőt pedig a hátsó részén: egy 60-szor 55 milliméterest, illetve egy 31-szer 17 milliméterest. A sérüléseket tőrrel, karddal és alabárddal okozták. "Ez egy igazi heuréka-élmény volt" - jegyezte meg Rutty a felfedezés kapcsán.

A vizsgálatról közzétett videón a szakértők a koponya hátsó részén látható kisebbik szúrás körülményeit magyarázzák. A két sérülést a vizsgálatok szerint ugyanazzal a pengével okozták. Mivel nincs semmiféle sebgyógyulásra utaló jel, teljesen egyértelmű, hogy az összes sérülést III. Richárd közvetlenül a halála előtt, az ütközet során szerezte, ahol akár többen is megtámadhatták az uralkodót - írták kutatók The Lancet 2014. szeptemberi számában.

A koponyasérülések alátámasztják azokat a korabeli beszámolókat, amelyek szerint az uralkodó - vagy mert levette, vagy mert elveszítette - nem viselt sisakot. A sérülések közül hármat tartanak végzetesnek a szakemberek: a koponya alsó részén, valószínűleg karddal ejtett vágást és egy behatoló, szúrt sebet, továbbá egy medencetájéki sebet. Az úgynevezett "védekező" vágások hiánya a felső végtagokon viszont arra enged következtetni, hogy a király fel volt fegyverkezve és utolsó leheletéig harcolt. A sok vért vesztő III. Richárdnál agyi vagy tüdőrög keletkezhetett, majd időn belül elhunyt.

III. Richárd földi maradványait - egy 7 napon át tartó ünnepségsorozatot követően - március 26-án fogják újratemetni a leicesteri katedrálisban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár