2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

III. Richárd szőke és kékszemű gyerek lehetett 

2014. december 3. 17:58 MTI

Brit tudósok új tanulmányukban - újabb DNS-vizsgálatokra hivatkozva - szinte biztosnak nevezték azt, hogy III. Richárd király maradványait találták meg 2012-ben egy leicesteri parkoló aszfaltja alatt. Az 500 éves csontok vizsgálatának eredményei szerint az uralkodó gyerekként szőke és kékszemű lehetett. 

A Nature Communications című tudományos szaklapban jelent tanulmányukban a Leicesteri Egyetem és az Innsbrucki orvostudományi Egyetem kutatói III. Richárd még ma is élő leszármazottainak DNS-állományát vetette össze a parkolóban feltárt csontokkal, megvizsgálták az anyai ágon örökölhető teljes mitokondriális genomot, valamint az apai ágon örökölt Y-kromoszómakészletet.

A Turi King genetikus által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy míg a Y-kromoszómakészlet eltér, a mitokondriális genom egyezést mutat a csontváz és III. Richárd anyai ágú élő leszármazottjai között. A kutatók így meg tudták erősíteni, hogy a rokonsági szálat tekintve Wendy Duldig III. Richárd 18. fokú unokahúga, míg Micheal Ibsen a király 16. fokú unokaöccse.

A kutatócsoport genetikai markereket használt III. Richárd szem- és hajszínének megállapítására is. Az eredmények szerint a király szőke lehetett, főleg gyerekkorában, és valószínűleg kék szeme volt. A tudósok szerint 99,999 százalék az esélye annak, hogy a parkolóban két éve feltárt csontok valóban III. Richárd maradványai, így 500 év után a király nem tekinthető többé eltűnt személynek.

A Leicesteri Egyetem kutatói szeptemberben egy tanulmányban ismertették eredményeiket III. Richárd halálával kapcsolatban. A bosworthi csatában elhunyt uralkodó valószínűleg a csupasz fejére mért ütés következtében esett el. III. Richárd volt az utolsó angol király, aki a harcmezőn vesztette el az életét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár