2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kleopátra elfeledett gyermeke

2013. április 5. 08:59

Bár Kleopátra és Antonius románca az évezredek alatt mit sem veszített népszerűségéből, feltűnő, hogy mennyire kikopott a történelmi emlékezetből szerelmük gyümölcse, a szüleit korán elvesztő, és hamar Octavianus udvarába kerülő Kleopátra Szeléné. Holott az asszony rendkívül befolyásos uralkodó volt, férjével együtt ő volt az, aki felvirágoztatta Mauretaniát.

Antonius és Kleopátra

VII. Kleopátra (i.e 69-30) és Marcus Antonius (i.e. 83-30) szerelme az ókor talán legismertebb románcaként vonult be a történelembe, római és görög források őrzik emlékét, de a filmek, színművek és televíziós sorozatok formájában a fikció világában is utat tört magának a népszerű, ám korában botránykőnek tartott történet. Az egyiptomi királynő és a római triumvir kapcsolatát részletező szerzők feltűnően kevés figyelmet szenteltek annak, hogy a szerelemből három gyermek is született: egy ikerpár, Kleopátra Szeléné és Alexandrosz Héliosz, valamint egy fiú, Ptolemaiosz Philadelphosz.

A két fiúhoz nem volt kegyes a történelmi emlékezet, talán azért, mert valószínűleg mindketten korán, még gyermekkorukban elhunytak. Kleopátra Szeléné azonban nem csak, hogy megélte a felnőttkort, de fontos és befolyásos uralkodóként lépett fel a politika színpadára. A királynő a mitológiai félisten Heraklész (Herkules), valamint olyan történelmi figurák leszármazottjának vallotta magát, mint a világhódító Nagy Sándor, a hadvezér apja, II. Philipposz, I. Ptolemaiosz Szótér makedón diadokhosz, valamint II. Ptolemaiosz Philadelphosz, de rokoni kapcsolatban állt a Iulius–Claudius-dinasztia uralkodóival (Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius és Nero) is. Emlékére – ellentétben anyjával, vagy éppen kortársaival, például Boudicával – azonban sűrű homály borult; talán azért, mert sikeres volt.

I.e. 42-re Caesar utolsó merénylőit, Marcus Junius Brutust és Gaius Cassius Longinust is sikerült legyőzni az észak-görögországi Philippinél zajló csatában. A „philippi győzők” a háborút követően felosztották a birodalmat: Marcus Antonius kapja Keletet, míg Octavianus Nyugatot. Antonius a következő években a Parthus Birodalom elleni hadjárat előkészületein dolgozott, amihez rengeteg pénzre volt szüksége, s ebből a megfontolásból i.e. 41-ben a kis-ázsiai Tarzuszba kérette VII. Kleopátrát, a Római Birodalom leggazdagabb provinciájának, Egyiptomnak az uralkodóját.

Ugyan a római és görög szerzők nem győzik hangsúlyozni, hogy Antoniust már az első alkalommal levette a lábáról Kleopátra, a tarzuszi találkozó valójában már a sokadik volt a sorban. Először i.e. 55-ben, a római triumvir egyiptomi katonai szolgálata idején találkoztak, majd néhány évvel később, Caesar római házában, ahol Kleopátra i.e. 46 és 44 között élt fiával, Caesarionnal. Ekkor a napnál is világosabb volt, hogy Kleopátrának komoly szándékai vannak, hiszen Caesar meggyilkolása után szüksége volt valakire, aki védelmet tud biztosítani neki és fia számára.

Kétség sem férhet hozzá – ezt Plutarkhosz leírásából is tudjuk –, hogy Kleopátra minden apró részletre ügyelve érkezett meg a várva-várt találkozó helyszínére, Tarzuszba. A vele érkező pompa – demonstrálva ezzel királysága gazdagságát – lenyűgözte az amúgy egész életét adósságba verve élő, a keleti hadjárat előtt különösen pénzszűkében levő római triumvirt. Antoniust elbűvölte Kleopátra szépsége, otthagyta feleségét, Fulviát és Alexandriába ment újdonsült szeretőjével, ahol az év hátralevő részét töltötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár