2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Össztűz zúdult a lefebvristákra

2013. január 17. 10:21

A katolikus egyház nem változtathatja meg álláspontját a II. vatikáni zsinattal (1962-65) kapcsolatban, beleértve a katolikus egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról szóló, "Nostra Aetate" kezdetű nyilatkozatot is - jelentette ki Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke.


"Az egyház nem kérdőjelezheti meg a zsinatot. Ez elképzelhetetlen. A Szentatya sem tagadhatja meg tanítóhivatalát" - mondta a bíboros, aki annak kapcsán erősítette meg ezt a katolikus-zsidó kapcsolatokra vonatkozóan, hogy a közelmúltban a tradicionalista Szent X. Pius Papi Testvériség (lefebvristák) vezetője azt mondta, a zsidók az egyház ellenségei.

"A zsidók testvéreink, különösen abból a nézőpontból, ahogyan XVI. Benedek pápa tekint a két testamentum egységére, elválaszthatatlanul kapcsolódunk a zsidókhoz. Ez nyilvánvaló a Nostra Aetate zsinati nyilatkozatból is. A katolikus egyházban nincs vita arról, hogy ez a nyilatkozat máig érvényben van. Csupán egy kis csoport, a lefebvristák utasítják el, akik ellenzik az ökumenikus párbeszédet, a zsidókkal való kapcsolatot és a vallásszabadságot" - magyarázta a pápai tanács elnöke, aki hozzátette: "ha egy csoport nem fogadja el a zsinatot vagy az egyházi tanítóhivatalt, az felteheti magának a kérdést, hogy egyáltalán katolikus-e".

Federico Lombardi atya, vatikáni szóvivő előzőleg leszögezte Bernard Fellay püspöknek, a lefebvristák vezetőjének kijelentésével kapcsolatban, hogy "az antiszemitizmus minden formája nem keresztényi magatartás, és a katolikus egyháznak minden erejével küzdenie kell ellene".

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!