2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Irodalmi Nobel-díj: szigorú hagyományok, ősrégi szabályok

2011. október 5. 17:41 MTI

Minden évben a hagyományokat szigorúan követve választja ki 1901 óta az irodalmi Nobel-díjasokat a Svéd Akadémia, a nyelvakadémia összetételét és munkamódszerét még régebbi, a testület 1786-os alapításáig visszanyúló rendelkezések szabályozzák.

A svéd nyelv ápolására létrejött akadémia - amely a királyi akadémiák sorába tartozik - az előírások szerint összesen 18 embert számlál, mindannyian életre szóló tagsággal bírnak. Az akadémiának jelenleg 17 tagja van, Birgitte Trotzig májusban elhunyt, a helyére választott Tomas Riad decemberben foglalja el helyét.

Az irodalmi Nobel-díjasról szóló döntést az akadémián belüli, öt tagból álló bizottság készíti elő. A testület tagjait három évre választják, jelenleg Per Wdstberg az elnöke, és soraiba tartozik még Horace Engdahl, Kjell Espmark, Katarina Frostenson, valamint Kristina Lugn. A Nobel-díjról folytatott tanácskozások 50 évig titkosak.

Idén a korábbiaknál több szakértőt kértek fel, hogy nagyobb figyelem háruljon az Európán kívüli nyelveket képviselő írók alkotásaira - közölte a bizottság szóvivője. A lépést a Svéd Akadémiát ért kritika indította el, sokak szerint a díjazottak kiválasztásánál túlságosan "Európa-központú" az intézmény.

"A legutóbbi tíz díjból hetet európai író kapott. A szakértők a mi felderítőink a világban, segítségükkel egy fontos íróról sem maradunk le" - mondta el Peter Englund, az akadémia titkára. Első lépésként a bizottság 600-700 szervezetet vagy személyt kér fel levélben, hogy tegyen javaslatot a következő évi díjazott személyére. Ajánlást korábbi díjazottak, nyelv- és irodalomtudósok, tudományos intézmények illetve írószövetségek is tehetnek. Saját magát senki sem jelölheti, az indítványoknak legkésőbb január 31-ig kell beérkezniük Stockholmba.

Ezt követően a Nobel-bizottság névsort állít össze, amelyet végül az akadémia ötfősre szűkít. A tagok ezek után tanulmányozzák a jelöltek munkáját, majd beszámolókat készítenek. A díjazottról október elején szavazással döntenek: az akadémiai tagok legalább felének szavazatát elnyerő jelölt kapja az irodalmi Nobel díjat, melyet Alfred Nobel (19833-1896) kémikus, feltaláló és milliomos alapított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár