2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi szépségében pompázik a Károlyi-kastély

2011. szeptember 25. 12:13 MTI

Régi szépségében pompázik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély: befejeződött az épületegyüttes középső szárnyának európai uniós támogatással történt felújítása, ezzel együtt a kastély 12 éve tartó rekonstrukciója. Az utoljára megújult épületet pénteken adták át ünnepélyesen.

A középső épületrész felújítása a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) pályázatán nyert 462 millió forintnyi támogatás felhasználásával, csaknem félmilliárd forintból újult meg, a teljes épületegyüttes felújítására a több mint egy évtized alatt mintegy másfél milliárd forintot költöttek. Az épület első emeletén kapott helyet a könyvtár, a tetőtérben és a pincében kiállító- és előadótermeket, szalonokat, rendezvények, bálok megtartására alkalmas tereket alakítottak ki.

Az ünnepélyes átadáson a kastélyépítő ükunokája, Károlyi György emlékeztetett az 1844 és 1853 között klasszicista stílusban, Heinrich Koch bécsi építész tervei alapján emelt épületegyüttes megmentésének történetére. Mint elmondta, az 1990-es évek elején döntöttek úgy feleségével, hogy Párizsból visszatérnek Fehérvárcsurgóra, s megpróbálják megmenteni az akkor már nagyon rossz állapotban levő, másfél évtizede lakatlan kastélyt. 1994-ben létrehozta a nagyapjáról elnevezett Károlyi József Alapítványt, amely 1996-ban megállapodást kötött a Műemlékek Állami Gondnokságával a kastély felújítására és hasznosítására.

Majd Károlyi György és felesége létrehozta azt a gazdasági társaságot, amely 2001-ben 99 évre szóló vagyonkezelői szerződést kötött a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal. 1999-ben a kastély kápolnájának, továbbá az északi szárnyának a rekonstrukciójával kezdődött meg, majd a déli szárny rendbetételével folytatódott az épületegyüttes felújítása. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak és vendégszobákat rendeztek be.

A Károlyi család kezdeményezésére a kastélyt felvették az Európai Kulturális Találkozó Központ hálózatába, falai között évente több tucatnyi kulturális rendezvényt, konferenciát, nemzetközi programot tartanak.

Mint Báger Gusztáv, a Károlyi József Alapítvány kuratóriumának elnöke a középső szárny avatásán hangsúlyozta, szeretnék, hogy a kastély a jövőben "az európai párbeszéd színhelye, az európai integráció szentélye lehessen". Az épületegyüttes rekonstrukciójának befejezésével még nincs vége a munkának. A Károlyi József Alapítvány most újabb pályázati lehetőségeket keres azért, hogy felújíthassa az 50 hektáros, műemléki és természetvédelmi védettség alatt álló parkot, valamint az ott lévő kisebb épületeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár