2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Majdnem elkészült a fehérvárcsurgói Károlyi kastély

2011. augusztus 4. 13:54 MTI

Befejeződött a fehérvárcsurgói Károlyi kastély középső szárnyának európai uniós támogatással megtörtént felújítása, s ezzel gyakorlatilag végeztek az épületegyüttes csaknem másfél évtizede tartó helyreállításával.

Bendi Lajos a Károlyi József Alapítvány képviselője az MTI-nek elmondta, az alapítvány 462 millió forint támogatást nyert a Közép-dunántúli Operatív Program(KDOP) pályázatán a rekonstrukció befejezésére és a turisztikai vonzerő növelésére. A támogatás lehetővé tette, hogy a kastély északi és déli oldalszárnyának, valamint díszudvarának már korábban megtörtént helyreállítását követően, 2009 telén megkezdhessék az elliptikus főépület történelmi hitelességű felújítását.

A munkálatok befejeződtek, az épület műszaki átadása megtörtént, s az esetleges hibák kijavítását és a tesztelést követően a közönség várhatóan kora ősztől látogathatja majd az eredeti szépségében újjászületett főépületet is. Ott kap helyet egyebek között könyvtárterem, s rendezik be a családtörténethez kötődő történelmi lakosztályokat, a család-és kastélytörténeti kiállítást, valamint több konferenciatermet is nyitnak. A berendezés méltó lesz a kastély múltjához: a díszterem falára különleges kárpitozás kerül, s a függönyöket, kárpitokat is nagy gonddal választották ki.

A pályázat révén lehetővé vált a majdani működtetést segítő eszközök beszerzése is: a bútorok mellett díszkönyvtári polcokat, kiállítási eszközöket és egy audioguide - tárlatvezetést segítő - rendszer beszerzésére is lehetősége van az alapítványnak.

A kastélyépítő Károlyi György ükunokája, a korábban Párizsban élt Károlyi György és felesége, Károlyi Angelica 1994-ben hozta létre a kastély megmentésére és működtetésére a Károlyi József Alapítványt. Három évvel később az alapítvány elnyerte a kastély hasznosítási jogát, 1999-ben pedig a család tulajdonában levő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. koordinálásával megkezdték a romos épületegyüttes helyreállítását.

Először a kápolnát, majd a két oldalszárnyat és a szökőkutas díszudvart újították fel, s hozzáláttak a kastélypark első részének rekonstrukciójához is. Az egyik oldalszárnyban pedig éttermet nyitottak, s vendégszobákat rendeztek be. A rekonstrukciós munkákkal párhuzamosan számos kulturális, tudományos és gyermekprogramot rendeztek, nyaranta pedig nemzetközi dísznövény kiállításra várják a látogatókat. Miután a kastély tagja a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának, gyakori vendégek falai között az Európa számos országából érkező vendégek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár