2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fehérvárcsurgóra kerül Vajay Szabolcs hagyatéka

2010. november 3. 13:14 MTI

A fehérvárcsurgói Károlyi kastély ad majd otthont Vajay Szabolcs (1921-2010) társadalomtörténész ötezer, közte számos idegennyelvű kötetet magába foglaló könyvgyűjteményének, genealógiai archívumának és levelezésének, valamint történelmi családtörténeti kutatási anyagának.

A haláláig az alapítvány kurátori tisztét is ellátó heraldikai és genealógiai professzor gyűjteményét a kastély jelenleg felújítás alatt álló főszárnyában, az ovális díszkönyvtárteremben helyezik majd el, s Vajay-von Stetten könyvtár néven szerepel majd - mondta el Károlyi Angelica, a Károlyi József Alapítvány kulturális igazgatója. Tájékoztatása szerint a hagyaték már megérkezett Fehérvárcsurgóra. Megkezdődött a kicsomagolása, számbavétele és szakszerű feldolgozása, ami még hónapokat vehet igénybe.

Vajay Szabolcs, az Árpád-kor kutatójának hagyatéka a második különleges kultúrtörténeti érték a Károlyi kastélyban, ugyanis a Károlyi József Alapítványnak adományozta könyv- és archívumgyűjteményét a Károlyi család barátja, a 2008-ban elhunyt Fejtő Ferenc történész, író és publicista is.

A Heinrich Koch bécsi építész tervei alapján 1844 és 1853 között klasszicista stílusban épült, majd 1910 körül romantikus stílusban átalakított kastély épületegyüttesének másfél évtizede tartó felújítása a főépület rekonstrukciójával várhatóan 2011 májusára fejeződik be. Az U-alakú kastélyépület két szárnyát összekötő, elliptikus főépületben már a szakiparosok dolgoznak, s folyik a homlokzat rekonstrukciója.

Az épületrészt - akárcsak a már felújított két oldalszárnyat - történelmi hitelességgel állítják helyre. Falai között konferenciatermet, információs irodát, több, a család történetéhez kötődő úgynevezett történelmi díszlakosztályt rendeznek be, család-és kastélytörténeti kiállítást nyitnak, s ott kap helyet a díszkönyvtárterem is.

Az épületegyüttes felújítása - a hasznosítási jog elnyerését követően - 1999-ben kezdődött meg a kastélyépítő Károlyi György Párizsból hazaköltözött, ugyanezen nevet viselő ükunokájának az irányításával. Az eddigi munkálatok eredményeként már megújult a kastély nagy része. Helyreállították a kápolnát, az északi és déli oldalszárnyat, a szökőkutas díszudvart, s folyik a park rendbe tétele. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak, s 22 szoba várja a szállóvendégeket.

A hajdani főúri lakot a Károlyi család - Károlyi György és hitvese, Károlyi Angelica asszony - működteti. Falai között számos nemzetközi kulturális- és tudományos rendezvényt tartanak. A kastély kutatóhelyként is működik, s tagja a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár