2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tavaszra befejeződik a fehérvárcsurgói Károlyi kastély felújítása

2011. február 23. 14:41 MTI

Tavaszra befejeződik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély két szárnyát összekötő elliptikus főépület európai uniós támogatással zajló felújítása, ezzel lényegében véget ér a műemlék épületegyüttes több mint másfél évtizede tartó rekonstrukciója.

A középső szárny felújítására 462 millió forint támogatást nyert az alapítvány - mondta Bendi Lajos, a Károlyi József Alapítvány képviselője. A felújítás-sorozat utolsó ütemének munkálatai 2009 telén kezdődtek el, és a tervezett ütemben folynak. Már végeztek az épületgépészeti munkákkal, felszerelték és üzembe helyezték a korszerű, energiatakarékos kazánokat, megkezdték a festést és a belső burkolást.

A felújított épületet történelmi hitelességgel állítják helyre. A kastély könyvtárnak, konferenciatermeknek, a Károlyiak családtörténetéhez kötődő történelmi lakosztályoknak, valamint család- és kastélytörténeti kiállításnak ad majd helyet. A rekonstrukció keretében elkészült a kastély két különleges kovácsoltvas kapuja, és ahogy az időjárás engedi, hozzálátnak az 1500 négyzetméternyi parkrész helyreállításához is.

Az 1844-1853 között klasszicista stílusban épült, majd 1910 körül romantikus stílusban átalakított kastélynak a II. világháború után többféle - nem odaillő - funkciója volt. 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az addig ott működő gyermekotthont ki kellett költöztetni, és onnantól a kastély két évtizedig lakatlan volt.

A kastélyépítő Károlyi György ükunokája, a korábban Párizsban élt Károlyi György és felesége, Károlyi Angelica 1994-ben létrehozta a Károlyi József Alapítványt, három évvel később elnyerte a kastély hasznosítási jogát, 1999-ben pedig megkezdte a romos épületegyüttes helyreállítását a család tulajdonában levő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. koordinálásával.

Az elmúlt években elsőként a kápolnát állították helyre, ahol gyertyafényes koncertekre várják a zenekedvelőket, ezt követően rendbe hozták a kastély északi és déli oldalszárnyát, a szökőkutas díszudvart, és folyamatosan újul meg az egykori főúri lakot körülvevő park. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak, és 22 vendégszoba is várja a Fehérvárcsurgóra érkezőket.

Az időközben az év nagy részét itt töltő Károlyi György és hitvese által működtetett kastély tagja a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának, emellett számos nemzetközi tudományos és kulturális rendezvénynek ad otthont. Gyakran rendeznek gyermekprogramokat, kora nyáron nemzetközi dísznövény kiállítást tartanak, valamint koncertekre, kiállításokra várják az érdeklődőket.

Legközelebb március 9-10-11-én lesz nemzetközi konferencia színhelye a Károlyi család egykori vidéki kastélya. "Etnikai és nyelvi kisebbségek Európában. Gazdagság és tapasztalatok" címmel a Károlyi József Alapítvány, a Budapesti Francia Intézet és a Forum Carolus szervezésében hazai és külföldi résztvevőkkel tartják meg a rendezvényt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár