2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Asszonysorsok a Rákóczi-szabadságharcban

2011. május 2. 14:16 MTI

"Fáj a lelkem nagy nyomorúságokon" - Asszonysorsok a Rákóczi-szabadságharcban címmel konferenciát tartanak, és "Egy puszta házban, üres kamrában " - Károlyi Sándorné és a kuruc világ címmel kamaratárlat nyílik pénteken a Magyar Országos Levéltárban Budapesten.

Trostovszky Gabriella főigazgató-helyettes, a levéltári nőprogram ötletgazdája elmondta, hogy a "nő" idei tervükben szerepel, és az Európai Unió is nagy jelentőségűnek tartja ezt a témát. Azért választották Barkóczy Krisztina személyének és életének bemutatását, mert férje, Károlyi Sándor "vad" labanc volt a Rákóczi-szabadságharc kezdetén, a dokumentumokból azonban az derült ki, hogy felesége hatására, rábeszélésére átállt Rákóczi oldalára.

A konferencia előadásai azt kutatják, mi volt a szerepe Szalay Barkóczy Krisztinának Károlyi Sándor életében. Erről például Kovács Ágnes történész Remények és kétségek között címmel értekezik. Barkóczy Krisztina, a bátor asszony a háború miatt egyedül igazgatta a szatmári birtokot, gazdálkodott, vezette a háztartást, nevelte a gyerekeket. A férjével folytatott levélváltásokból rekonstruálható, hogy merre járt a férfi, küldte neki az élelmet és a tiszta ruhát, közben pedig beszámolt férjének mindarról, ami otthon történt - mondta Trostovszky Gabriella.

A konferenciához kapcsolódó tárlatra a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönadta a Károlyi család egyik tagjának, Károlyi Klárának a portréját, amelyen a hölgy 18. századi díszöltözékben látható. Ezt a ruhát elkészítette Náray Tamás dizájner, és az öltözék látható lesz a kiállításon csakúgy, mint egy 18. századi férfi öltözék, míg a Magyar Nemzeti Múzeum korabeli cipőt, legyezőt, pártát, hímzéseket adott kölcsön.

Laczlavik György főlevéltáros, a Károlyi levéltár gondozója jóvoltából a tárlat dokumentumaiból nyomon követhető, hogy a köznemesi Károlyi Sándor labancból hogyan lett Rákóczi seregének katonája, hova jutott a feleség, Barkóczy Krisztina támogatásával. Levelek, a csatákban résztvevő férj utazásának helyszínei, a birtok gazdálkodásáról vezetett napló, a korabeli gyermekszülés, valamint a gyógyítás dokumentumai sorakoznak a tárlókban. Látható a kiállításon a férj, Károlyi Sándor és a feleség, Barkóczy Krisztina kettős családfája is - melyet idén restauráltattak -, néhány irattartó és festett láda.

A kiállítás az országos levéltárban egész évben nyitva lesz és látogatása ingyenes.

Részletek a MOL oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár