2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tutanhamon ortopéd cipőt viselhetett

2010. április 9. 11:01 Discovery News, MTI

A Tutanhamon sírkamrájában felfedezett lábbelik első részletes elemzését végezte el egy holland kutató, aki szerint az ifjú fáraó speciális "gyógyszandált" viselhetett.

Tutanhamon múmiáját ugyan többször is megröntgenezték az idők folyamán, ám csupán a közelmúltban elvégzett genetikai és CT-vizsgálatok során fedezték az uralkodó fejlődési rendellenességeit. A fáraó fájdalmas, csontelhalással járó Köhler-betegségben szenvedett. Jobb lába második ujján hiányzott a középső ujjperc, a bal pedig dongaláb volt, amely bokában befelé fordult. Az uralkodó a lábdeformitások miatt bottal közlekedett.

Andre Veldmeijer holland régész, aki az óegyiptomi bőrmegmunkálásra, cipészetre és kötélárukra szakosodott, azt feltételezi, hogy Tutanhamon speciális lábbeliket viselhetett. Tutanhamonnak nyolcvannál több különböző méretű lábbelit "csomagoltak" túlvilági útjára. Akadtak közöttük rendkívül viseltesek, amelyek csupán töredékesen maradtak fenn, viszont némely lábbeli igen jó állapotban vészelte át az elmúlt 3300 évet. Voltak egészen egyszerű szandálok, és akadtak arannyal, drágakövekkel gazdagon díszített színpompás cipőköltemények. "Csodálatos lábbelik is akadtak, amelyek közül némely valóságos remekmű alakját, a felhasznált anyagokat tekintve" - hangsúlyozta a régész.

Andre Veldmeijer szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy e színpompás cipőköltemények valaha is érintették a talajt, Tutanhamon legfeljebb akkor ölthette ezeket magára, ha gyaloghintón vitték valahová. A viseltes szandálok közül a legkisebbet Tutanhamon tízéves korában hordhatta, akkor, amikor i.e. 1333-ban trónra került, a legnagyobb méretűeket viszont 19 évesen, a halála előtt viselhette. "Ebből arra lehet következtetni, hogy a királyként viselt lábbelieket Tutanhamonnal együtt temették el. Sok szandálon látszik, hogy hordták őket, némelyen még a fáraó talplenyomata is kivehető" - magyarázta a régész.

A nyitott szandálok közül kettő különösen kényelmesnek tűnik: a talp középső részét ugyanis kitömték, hogy puhább legyen benne a járás. Csontdeformitásai miatt Tutanhamonnak olyan cipőre volt szüksége, amelyet bőrszíjak rögzítenek szorosan a lábfejéhez. A sírkamrában három pár olyan szandált találtak, amelyeket vízszintes bőrszíjakkal lehetett szorosra fűzni. Az egyik pár lábbeli mindkét oldalába félkörív "támasztékot" építettek be, hogy az uralkodó stabilabban tudjon járni.

Andre Veldmeijer egy, az ókori lábbelik reprodukálására szakosodott német szakemberrel közösen most az "ortopéd" cipő hipotézisét akarja a gyakorlatban ellenőrizni, újraalkotva Tutanhamon bőrszandálját. "Anatómiaprofesszorral működünk együtt, hogy kiderítsük, mennyire volt deformált Tutanhamon lábfeje és milyen cipőt viselhetett" - mondta a holland régész.

Szalima Ikrám, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológusa érdekesnek tartja Andre Veldmeijer hipotézisét. "Elképzelhető, hogy a dongaláb miatt voltak a szorosabb bőrszíjak Tutanhamon szandálján. Ezek nem engedték a lábbelit leesni, s ezáltal megkönnyítették az uralkodónak a járást" - vélekedett az egyiptológus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár