2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az izraeli miniszterelnök szenvedélyes levelei

2008. május 21. 15:00

Nemsokára múzeumba kerül és könyvalakban is megjelenik Golda Meir néhai izraeli miniszterelnök és titkos szeretője, David Remez levelezése.

A zsidó állam eddigi egyetlen női kormányfője 26 éves korában ismerte meg a nála 12 évvel idősebb férfit, aki akkor a Hisztadrut szakszervezeti mozgalom titkára volt. Mindketten házasok voltak, igaz, Meir nem élt a férjével, gyerekeivel együtt Tel-Avivban lakott. Remez bevonta kedvesét a mozgalomba és egyengette politikai karrierjét, együtt utaztak pénzalapok gyűjtésére. Közel laktak egymáshoz, gyerekeik ugyanabban az udvarban játszottak.

Kapcsolatukat titokban tartották, bár sokan tudtak róla. Mivel magánemberként csak rövid ideig tartó találkozásaik lehettek, szenvedélyes leveleket váltottak. A Jediot Ahronót című, népszerű izraeli lap szerint, amely részleteket közöl belőlük, Golda Meir romantikus, érzelmekkel teli nő volt. Remez költőien írt, gazdagítva az újhéber (ivrit) nyelvet, amely még fejlődőben volt.

Szavai elbűvölték az asszonyt. "Megkaptam leveledet, elképzelheted, hányszor elolvastam. Mindig újat találok bennük. Csodálatos dolog ilyeneket írni és olvasni. Azt írod, hogy nem akarsz többet hozzátenni, amíg nem találkozunk személyesen. Szívem erősebben ver erre a gondolatra. Csak Isten tudja, hogy mennyit várok ettől a találkozástól" - írta.

Egy másik levelében Golda Meir bevallotta, hogy azt a harmóniát, amelyet a férfi teremtett meg benne, eddig senki mással nem érte el. Később, David Ben Gurion első kormányában Remez közlekedési, Meir pedig munkaügyi miniszter volt. A miniszterelnök az asszonyt kormánya "első igazi férfijának" nevezte.

Valószínűleg nem tudta, hogy az "igazi férfi" igazi nő is, aki bűntudatot érez, mert nem foglalkozik eleget a gyerekeivel, aki elfáradt abban a kapcsolatban, amelyet rejtegetni kellett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár