2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népszerűek voltak Izraelben a perverz náci képregények

2008. április 17. 12:00

A Stalags címet viselő dokumentumfilm szerint a náci témájú pornográf regények és képregények igencsak népszerűek voltak Izraelben az 1960-as évek elején.

A film oldala

Ari Libsker filmjének bemutatóját a héten a New York-i Film Forumban tartották, és bár a fogadtatás igencsak szárazra sikeredett, a film talán többet érdemelt volna. A téma a legtöbb néző számára teljesen ismeretlen: Adolf Eichmann tárgyalása során kerültek az izraeli könyvesboltokba azok a koncentrációs táborokról elnevezett "stalag" nevű könyvecskék, amelyekben a kor grafikai színvonalának megfelelően kikapós SS katonanők inzultálták és zaklatták szexuálisan a brit és amerikai foglyokat.

A könyvek a korban igazi bestsellerek voltak, már csak címük alapján is: az egyik leghíresebb például a "Schultz ezredes magánkurvája voltam" címet kapta, és a borítón is hiányos, dominaöltözetű, dús idomokkal ellátott katonanők álltak. A korban a témában készített filmek is igen népszerűek: az ún. Grindhouse-filmek műfaján belül készült el az "Ilsa, az SS nőstényfarkasa" című alkotás is, amelynek esztétikai értékeléséről igencsak megoszlanak a vélemények.

Bár a műveket eredeti náci alkotásokként és amerikai szerzők fordításaként tüntették fel, azokat a valóságban Izraelben írták. A dokumentumfilmben az alkotók egy része is megszólalt, majd irodalmi- és kultúrkritikusok fejtették ki véleményüket arról, hogy miért lehetett szükség minderre. Egy hosszabb rész foglalkozik a filmben a mozgalmat megelőző, Babaház (The Dollhouse) című alkotással, amely egy iskolai csoport koncentrációs táborbeli utazását eleveníti fel, és amelyet a holokauszt egyik túlélője, az Eichmann-perben is tanúskodó K. Tzetnik írt.

Sokak szerint a könyvek elkészítésének terápiás okai voltak: az izraeli társadalomban ugyanis igencsak élő volt a holokauszt emléke, és a hasonló könyvek lehetővé tették az emlékezés más formáinak megjelenését és a felejtést is. Bár a Yahoo és az Associated Press kritikusa lehangolóan és elítélően nyilatkozott a filmről, az egyszer talán a hazai mozikba is eljuthat majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár