2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraértelmezik az iszlám magyarázószövegeket

2008. március 4. 11:00

A török akadémikusok egy csoportja megkezdte Mohamed próféta tanításainak (Hadith) radikálisan modern újraértelmezését.

A Hadith Mohamed próféta tanításainak, kinyilatkoztatásainak, cselekedeteinek gyűjteménye, melyet hűséges társai gondosan lejegyeztek és összegyűjtöttek. A Hadith fejti és magyarázza meg a Koránverseket, egyben ez a gyűjtemény tekinthető a saría, azaz az iszlám jogalkotás alapjának is.

Akik a kendőviselés mellett tüntetnek

A NATO egyetlen muszlim tagja jelenleg is a globális, terrorizmus elleni harc egyik - igencsak vitatott - kulcsfigurája: a kritikusok emiatt most azzal vádolják a projekt résztvevőit, hogy ez is csak a radikális iszlám ellen folytatott küzdelem része. A projektet felügyelő Mehmet Gormez, Nagy-Britanniában tanult teológus a Daily Telegraphnak nyilatkozva visszautasította a hasonló vádakat. Szerinte a munkának tisztán akadémiai jellege van.

Szerinte bár a nyugati közvéleményt az iszlám mindennapokkal kapcsolatban főként csak az erőszak és a nők jogai izgatják, a mostani munkát a leginkább nem ez inspirálja. A 80, főként török teológus bevonásával készülő munka a szövegek modern magyarázatát szeretné megalkotni. A projektben részt vesz egy jezsuita iszlám-szakértő is: Felix Körner elmondása szerint a szent szövegek vizsgálata során kiderült, hogy azokon nagyon sokat változtattak az elmúlt évszázadokban.

Iszlámellenes, Atatürk-párti demonstráció

Ő, és más kutatók is egyetértenek abban, hogy a szövegek legtöbb korrekciója a férfiak nők fölötti hatalmát erősítette: így például az iszlám előtti világban csupán elszórt gyakorlatként jelen lévő női körülmetélés, vagy a nők ruházkodása illetve világtól való elzárása is ekkor alakulhatott ki. Törökországban ma több ezer imám és muszlim teológus sürgeti az egyházi vezetőket, hogy számoljanak le a nők megkülönböztetésével és a becsületbeli gyilkosságok gyakorlatával. Ez azonban nem túl hatásos: még most is évente több tucatnyi nővel végeznek hasonló okok miatt. További részletek a Korán nőképéről.

Szintén hasonló problémákat okoz a kendőviselés újbóli bevezetésének vitája is, amely igencsak megosztja az országot. A probléma valódi gyökerei a szakértők szerint abban keresendők, hogy mára igencsak kiéleződött a konfliktus az Atatürk-párti, modern Törökország és a szigorúan radikális iszlám országot követelők között. A kérdés megoldását a kormányzat vezetőinek érintettsége is nehezíti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár