2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Továbbra is hiányos a Wallenberg-dosszié

2008. február 18. 10:00

A svéd kormány több mint 1000 dokumentumot tett fel az internetre, amelyek Raoul Wallenberg eltűnésével kapcsolatosak.

A kutatható adatbázis, amelyben megtalálhatóak a korábban nyomtatásban megjelent írások, megkönnyíti a mind a kormány, mind magánintézmények kutatói számára a munkát, akik a II. világháború idején több ezer zsidó életét megmentő svéd diplomata ügyét kívánják tanulmányozni - közölte a kezdeményezés vezetője, Harald Hamrin nyugalmazott diplomata.

A Budapesten diplomataként dolgozó Wallenberg feltehetően legkevesebb 20 ezer ember életét mentette meg a világháború alatt. A szovjet csapatok 1945-ben vették őrizetbe, és a feltételezések szerint a fogságban halt meg, bár halálának időpontja és körülményei továbbra sem tisztázottak.

A svéd külügyminisztérium Wallenberg-dossziéja több mint 10 ezer oldalnyi dokumentumot tartalmaz. Vannak közöttük a vasfüggöny leomlása után közzétett szovjet dokumentumok is, közöttük egy vitatott jelentés, amely szerint Wallenberg 1947 júliusában halt meg szívroham következtében egy szovjet börtönben.

Hamrin közölte: a dokumentumok interneten hozzáférhetővé tételével ébren akarják tartani a Wallenberg-ügy iránti érdeklődést, és ösztönözni kívánják a magánszemélyeket is az új dokumentumok felkutatására. Az adatbázis csak svéd nyelven elérthető, de Hamrin szerint ez nem jelent gondot, hiszen a Wallenberg-kutatók nagy része alapszinten elsajátította ezt a nyelvet.

Az adatbázisból hiányoznak azok a KGB-jelentések, amelyeknek kiadását a Kreml továbbra is elutasítja - mondta el Hamrin, aki emlékeztetett, hogy Borisz Jelcin elnöksége idején, az 1990-es években számos levéltár megnyílt a kutatók előtt, de utóda, Vlagyimir Putyin alatt gyakorlatilag semmi újat nem kaptak Moszkvától. A Wallenberg-adatbázis a http://raoul.dev.bazment.se/default_eng.html címen érhető el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár