2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes őskori szobrot ástak ki a cseh régészek

2007. október 24. 11:00

Egy közel hétezer éves szobortöredéket találtak a cseh régészek a Prágától kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Masovice mellett. Az üreges agyagszobornak csak a lába és csípője maradt meg.

A szobor az archeológusok által morvaországi festett cserépkultúrának nevezett korszak elején keletkezhetett. A kutatók által a felfedezés napjáról Hedvikának elnevezett szobortöredék azonban egyedülálló, hiszen az európai történelemben még soha nem találtak hasonlót. A Masaryk Egyetem régészeti intézetének szakértői szerint `a felfedezés átírhatja a neolitikumról gondolt ismereteinket is`.

A szobrot Masovicében egy építkezés előtti leletmentés során találták meg, és annak jelentőségéről az ásatást vezető Zdenek Cizmar régész nyilatkozott a Radio Praga tudósítójának. Szerint a cserépidol a mérete miatt is egyedülálló: a töredék 30 centi magas, így a teljes szobor 55-60 centi magas lehetett.

Bár a morvaországi festett cserépkultúra a közép-európai neolitikum során, i.e. 5000-4000 között Morvaország, Szlovákia, Magyarország és Ausztria területén több más hasonló figurális ábrázolást is hátrahagyott, a mostani lelet azonban abban is eltér azoktól, hogy régebbi és üreges.

Cizmar szerint a régészek még nem tudják, hogy ennek mi az oka, és jelenleg két magyarázattal szolgálnak. Az egyik szerint technológiai oka lehet: így könnyebb volt szárítani és kiégetni. Lehetséges azonban, hogy a rituális célokat is szolgáló tárgyba a szertartások során folyadékot töltöttek.

A kutatók reményei szerint a vizsgálatok további szakaszában megtalálhatják a szobor többi darabját is, majd azt a vizsgálatok után Znojmóban, a Dél-Morvaországi Múzeumban állítják ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár