2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Lázadástól a bolsevik diktatúráig

2007. október 16. 14:00

A közelmúltban megnyílt orosz pártarchívumokból számos, eleddig ismeretlen irat került elő, amelyek Lenin politikai szerepének megítélését is sokban módosították.

Robert Service brit történész, Oroszország-specialista az elsők között tanulmányozhatta a Leninnel kapcsolatos dossziékat. Páratlanul fontos forrásokhoz jutott hozzá, ezek ismeretében írta meg a gyalázott és magasztalt forradalmár, a fáradhatatlan gondolkodó életrajzát. Felvázolja azt az összetett történelmi személyiséget, akinek Marx- és Engels-értelmezése hivatalos dogmává vált, képet ad a pártvezérről és államférfiról, akiből ellentmondást nem tűrő kegyetlenségei ellenére szentképet faragtak, és az emberről, akit egyaránt jellemzett a szigorú önuralom és a fékezhetetlenség.

Service életrajza bemutatja, hogy Leninben a forradalmár, a gondolkodó, az államférfi és a pszichológiai karakter oszthatatlan egységet képezett. Új fényben láthatjuk, milyen mélyen hatottak politikai pályájára gyermekkori élményei és tanulmányai, hogyan alapította meg a kommunista pártot, hogyan harcolt kíméletlenül a hatalomért az egymással versengő politikai csoportosulásokkal, és hogyan hozta létre a világ első szocialista államát, a későbbi Szovjetuniót.

A történész világos és részletes elemzést nyújt a Szovjetunió kulcsfontosságú eseményeiről, többek között az októberi forradalomról és a pártállam kialakulásáról. Elemzi a Lenin által örökül hagyott állam és társadalom természetét, valamint általában azt az örökséget, amely a szovjet rezsim összeomlása után sem tűnt el teljesen. Az igen szórakoztatóra, és sokszor provokatívra sikeredett szöveg megértését kiváló fordítás, térképek és névjegyzék segítik. A téma érzékenységét ismerve a könyv minden bizonnyal parázs vitákat generál majd a magyar történészek és szakértők között is.

Az oroszországi közvélemény-kutatásokban Lenin mindmáig a történelem legnépszerűbb vezető személyiségei között szerepel. Tartós népszerűsége akkora, hogy az 1990-es években Borisz Jelcin orosz elnök nem merte hagyományos módon eltemettetni, holttestét kivitetni a Vörös téri mauzóleumból. Lenin iránt továbbra is számosan éreznek tiszteletet. Életében azok közül is sokan rajongtak érte, akik szenvedtek a politikájától. Halála után beszélgetés közben és a népdalokban úgy emlegették, mint bölcs cárt, aki nem tűrte a hatalom visszaéléseit, amelyek annyira megszokottá váltak utódai idején. Kétségtelen, a nagyságáról szóló hivatalos dicshimnuszok is hozzájárultak ehhez a népi tisztelethez. Valószínű, hogy Lenin alakja további hosszú évtizedekre jelentős hatással lesz az oroszok gondolatvilágára."


Service, Robert: Lenin. Egy forradalmár életrajza. Ford.: Soproni András. Park Kiadó, Bp., 2007. 335 o. Ára: 5900 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár