2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kifosztották a cseh templomokat

2007. július 27. 08:00

Évente mintegy 400-500 templomot és más egyházi intézményt lopnak meg Csehországban a szervezett bandák - derült ki abból a kimutatásból, amelyet a cseh rendőrség hozott nyilvánosságra.

A szervezett bűnbandák profi módon véghezvitt akcióival szemben a hatóságok többnyire tehetetlenek. A szinte alig őrzött vidéki templomok, műemlékek és temetők szervezett megdézsmálása a kilencvenes évek első felében érte el csúcspontját.

`Bizonyíthatóan több ezer értékes műtárgy került azokban az években külföldre - többnyire Németországba és Ausztriába -, valószínűleg magánszemélyekhez. A régiségkereskedésekben csak néhány tucat lopott műtárgy tűnt fel, s ezek egy részét sikerült visszaszereznie a cseh államnak` - mondta el az újságíróknak Roman Skrepek, az országos rendőrparancsnokság szóvivője.

Az idei év első felében mintegy száz templomból, műemléki épületből tűntek el értékes műtárgyak. Bár a lopások száma az utóbbi években fokozatosan csökken, a szóvivő is elismerte, hogy ez nem a rendőrség hatékonyabb munkájának a következménye. "Egyszerűen arról van szó, hogy lassan már nincs mit elvinni" - ismerte be keserűen a rendőrségi szóvivő. A rendszerváltás óta elemelt műtárgyak becsült értéke mintegy 23,5 milliárd korona (csaknem 200 milliárd forint) . "Ez alapvetően laikus becslés. Valószínű, hogy a valóságos kár ennek néhányszorosa" - szögezte le Skrepek. Megjegyezte: számos olyan műtárgy van, amelynek pénzbeli értéke gyakorlatilag meghatározhatatlan.

A statisztika szerint a rendőrségnek az utóbbi években csak mintegy a lopások 20 százalékát sikerül felderítenie. "A bandák megrendelésre dolgoznak. A műtárgyakat mindig valaki megrendeli, tehát nagyon szervezett dolog az egész. A tolvajok ráadásul kitűnő helyismerettel rendelkeznek, s a templomok, temetők védelme pedig nagyon gyenge" - magyarázza a helyzetet a szóvivő. Nagy a kereslet a különféle szobrocskák és kőkeresztek iránt, amelyek aztán a gazdagok családi házait ékesítil.

Nagy probléma az is, hogy számos műtárgy eltűnését csak későn, gyakran hónapok múlva veszi valaki észre, s igen gyakori az is, hogy a lopást nem is jelentik a rendőrségnek, mert az illetők tartanak a bonyodalmaktól, a magyarázkodástól, a vizsgálatoktól.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár