Forró magyar őszök

1956-os szégyentabló a levéltár padlásáról

2007. július 5. 19:00

Egy, az 1957-es vándorkiállításból származó szégyentáblát találtak a Nógrád Megyei Levéltár padlásán; az intézmény igazgatója szerint a megyében ez a megtorlás egyetlen tárgyi megjelenítése.

Tyekvicska Árpád elmondta: az 1956-os forradalom után egy évvel vándorkiállítás járta a megyét, valószínűleg `Az ellenforradalom rémtettei` címmel. A kiállítási anyagban több tabló is szerepelt, amelyeken a forradalomban részt vevő munkácstanács tagjai láthatók. Ennek egyetlen megmaradt darabja az eredetileg kilenc bekeretezett fényképet rögzítő tabló, amelyből csak hat maradt meg. Az igazgató szerint `valószínűleg az ismerősök elvitték az ismerősök fényképeit`.

Forrás: Független Hírügynökség
A Salgótarjánban működő megyei levéltár épületében korábban a megyei munkásmozgalmi múzeum volt, így kerülhetett sok évvel ezelőtta padlásra a vándorkiállítás anyaga, ahol az igazgató vastag porréteg alatt találta meg a tablót. A rossz állapotú fényképeket a közeljövőben restaurálják, az azonosításban 1956-os veteránok, valamint egykori szemtanúk segítségét kérik majd.

A szégyentáblát az igazgató fontos dokumentumnak nevezte, mert a megtorlásról csak iratok léteztek. Nógrád megyében ez az egyetlen tárgy, amely szemlélteti is az 50 évvel ezelőtt történteket.

(Múlt-kor/MTI)
2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!