2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közgyűjtemény a mosonmagyaróvári sortűz emlékére

2007. február 28. 15:00

Jövőre elkezdődhet az üresen álló mosonmagyaróvári határőrlaktanya egyik szárnyának múzeummá alakítása; a leendő közgyűjtemény az 1956. október 26-i sortűz áldozatainak állítana emléket abban az épületben, ahonnan fél évszázaddal ezelőtt a téren összegyűlt tömegre lőttek.

Közlése szerint az önkormányzat nemrég tárgyalta a leendő emlékhely szakmai és pénzügyi tervét. E szerint a múzeumot közel 600 négyzetméteren alakítanák ki; hang- és fényeffektusokkal, látványos belsőépítészeti megoldásokkal mutatnák be az egykori történéseket, a több mint félszáz emberáldozatot követelő tragédia előzményeit és a forradalom leverését követő megtorlásokat.

A mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak temetése, 1956. október 28.

A közgyűjtemény az elgondolások szerint dokumentációs központként is működne. Ott tennék kutathatóvá a mosonmagyaróvárihoz hasonló sortüzek írásos emlékeit. A laktanyaépületben mintegy 400 négyzetméteren szándékozzák berendezni a közgyűjteményt, ekkora épületrészt adott át tavaly ingyenes használatba a Győri Határőr Igazgatóság az önkormányzatnak.

Ezt kiegészítenék még egy tágas pavilonnal, amely fogadó és közösségi tér szerepét töltené be, lehetőséget teremtve kisebb kerekasztal-beszélgetések rendezésére is. A munkálatok tavalyi számítások szerinti becsült költsége eléri a 100 millió forintot. Az összeg 80 százalékát pályázat révén szeretné megszerezni a város - tette hozzá a fejlesztési koordinátor.

Az engedélyezési folyamat, továbbá a területre vonatkozó szabályozási terv módosítása és a közbeszerzés nem kevés időt vesz igénybe, emiatt azzal lehet számolni, hogy egy év múlva, a jövő év első negyedében indulhat meg a kivitelezés. Amennyiben minden a tervek szerint zajlik, akkor a 2008-as évfordulóra elkészülhet az emlékhely - mondta Botos Gábor.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár