2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fedezzük fel Egyiptomot!

2007. május 8. 12:00

Az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőtt a világhálón az ókori Egyiptomról elérhető tudás mennyisége. A szertegágazó információk tudományos rendszerezésére egy fiatal egyiptológus vállalkozott.

Mindez különösen kedvező azok számára, akik nincsenek egy jól felszerelt tudományos szakkönyvtár közelében. Sajnos azonban Magyarországon nincs egyetlen olyan könyvtár sem, ahol a témában alapos kutatómunkát lehetne folytatni, és úgy tűnik, hogy a korábban elérhető tudományos szakirodalom is megdöbbentő mértékben megcsappant az utóbbi néhány évben. Ezért különösen örömteli az a folyamat, melynek során egyre több könyv, újság vagy honlap jelenik meg az interneten, még akkor is, ha jelen pillanatban az online környezet semmi esetre sem pótol vagy helyettesít egy jól felszerelt szakkönyvtárat.

Mindezen korlátok mellett a legfőbb nehézséget az jelenti, hogy mára szinte áttekinthetetlenné vált, mit és hol lehet megtalálni. Nem pusztán azért, mert nagyon sok önálló honlap létezik, hanem azért is, mert gyakorta csak egy nehezen fellelhető aloldal nyújt lényeges információkat.

Ezt a helyzetet a keresőprogramok sem képesek kezelni, bármilyen árnyalt technikát használnak is a linkkapcsolatok elemzésétől, a Page Rankon keresztül a kulcsszavak gyakoriságáig; a találati listákon végül nem a szakmai szempontból legérdekesebb honlapok lesznek az első helyen. Így például a "Giza Pyramids" szavakra rákeresve a legfontosabb honlapot csupán a 40. helyen találjuk meg, előtte pedig számos érdektelen oldalon kell átrágnunk magunkat.

Többek között ebben kíván segítséget nyújtani a http://www.fedezdfelegyiptomot.info címen megtalálható műholdképes katalógus. A honlap egyik célja egy bőséges információtartalmú linkgyűjtemény elkészítése, amelybe nem csak a szaktudományos oldalak kerülhetnek be, hiszen egy jól felépített fotógyűjtemény éppúgy informatív lehet, mint a legújabb ásatási eredményeket összegyűjtő honlap.

A linkeket lelőhelyekhez kötve rendszerezték, és egy adott helyszínt kiválasztva kapjuk meg az oda kapcsolódó információkat tartalmazó linkeket, melyeket Gulyás András további alcsoportokba rendszerezett. Először az általános információkat, majd a képeket (korai dokumentációk és színes felvételek), végül pedig az adott helyszínen előkerült múzeumi tárgyakat ismerhetjük meg. A linkgyűjteményen azonban messze túlmutat, hogy a lelőhelyeket a honlapon lévő Google Map internetes műholdtérkép segítségével azonnal meg is tekinthetjük.

A szerző további tervei között szerepel a honlap angol nyelvű változatának elindítása, mivel elképzelése szerint nemzetközi szinten is hiánypótló lehet egy ilyen kezdeményezés. Tervei szerint - a már meglévő tartalmai fejlesztéseken túl - a magyar honlapon jó lenne a magyar nyelvű anyagok arányát növelni, mivel a linkek többsége külföldi oldalakra mutat.

http://www.fedezdfelegyiptomot.info/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár