2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikusok és diplomaták segítették Wallenberget

2007. április 17. 08:00

Tudományos emlékülést rendeztek Raoul Wallenbergről Budapesten a második világháború alatt Magyarországon zsidómentő tevékenységet is folytató svéd diplomatáról.

Az OSA (Open Society Archives - Nyílt Társadalom Archívum) központjában megrendezett emlékülésen Botos János Wallenberg magyarországi kapcsolatrendszeréről tartott előadást. A történész elmondta: az eddig feltárt források alapján 861 emberrel találkozott alig több mint féléves budapesti tartózkodása alatt a több ezer magyar zsidót megmentő férfi. Botos János hozzátette: bár alapvetően svéd érdekeltségű gazdasági kapcsolatokért felelős diplomataként érkezett Budapestre, rövid idő alatt vezetőjévé vált a skandináv állam nagykövetségén már működő embermentő akcióknak és a menlevelek gyártásának.

"Mintegy 250 olyan emberrel is találkozott Raoul Wallenberg, akik gazdasági, katonai, diplomáciai vagy közigazgatási körökhöz tartoztak" - mondta a kutató, megjegyezve, hogy közöttük volt Carl Lutz svájci diplomata, ifjabb Horthy Miklós, több miniszter, főosztályvezető, valamint több bank és politikai szervezet vezetője is.

Szita Szabolcs előadásában Langfelder Vilmosra emlékezett, aki Wallenberg egyik legközelebbi bizalmas munkatársa volt Budapesten. A történész ismertette: a gazdag családból származó, zsidó felmenőkkel rendelkező férfi futárként és sofőrként is társa volt a svéd diplomatának, és tagja volt annak a több tucat emberből álló csapatnak is, amelynek tagjai "életük mindennapos kockáztatásával" vettek részt a zsidómentő akciókban.

A gépészmérnök végzettségű Langfelder Vilmost 1945 januárjában Wallenberggel közösen szállították vonattal a Szovjetunióba, ahol pontosan tisztázatlan körülmények között elhunyt. A "hadifogolyként" kezelt férfit 2000-ben rehabilitálták az orosz hatóságok, 2002 óta Budapest belvárosában emléktábla hirdeti hősi tetteit - mondta el Szita Szabolcs.

Március elején nyílt kéthónapos kiállítás Raoul Wallenberg életéről az OSA-ban. Az április végéig tartó rendezvénysorozat keretében több konferenciát és tudományos szemináriumot is rendeztek, illetve rendeznek a helyszínen.

Raoul Wallenberg 1912. augusztus 4-én született Stockholmban, Svédország egyik leghíresebb családjának sarjaként. Az amerikai Michigan Egyetemen építészetet tanult, 1935-ben egy dél-afrikai svéd cégnél helyezkedett el. Néhány hónappal később egy holland banknál a palesztinai Haifában kezdett el dolgozni, ott került először kapcsolatba a Németországból menekült zsidókkal.

Wallenberg 1942 elején járt először Magyarországon, majd 1944 júliusában a svéd követség titkáraként érkezett Magyarországra. Diplomataként zsidók ezreit mentette meg hamis útlevelekkel, menlevelekkel. 1945. január 17-én Budapestről Debrecenbe indult, ahová azonban soha nem érkezett meg. A szovjet hatóságok elhurcolták, sorsáról a mai napig nem tudni bizonyosat. Jó ideig a hírhedt moszkvai Lubjanka börtönben tartották fogva.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár