2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betonsárkánnyal ünneplik a kínai kommunizmust

2007. március 30. 08:45

Huszonegy kilométer hosszú betonsárkányt építenek kínai befektetők, akik így akarják tovább lendíteni a kínai idegenforgalmat.

A Henan tartományban fekvő Sicu hegység gerincére tervezett sárkányalakot 2009-re, a kommunista hatalom fennállásának 60. évfordulójára szeretnék befejezni. A 21 kilométeres hosszúság azt az vágyat jelképezi, hogy Kína gyors fejlődésen menjen keresztül a XXI. században - idézi a lap a projekt vezetőjét. Az ellenzők szerint azonban a gigantikus terv most egyáltalán nem időszerű.

A sárkány feje 30 méter magas lesz, teste pedig 9 méter magas, szélessége 6 méter. Az üreges testben különböző témáknak - köztük a gyermeki ártatlanságnak, a hűségnek és a hazaszeretetnek - szentelt termeket rendeznek be. Egy 5,6 millió márvány- és bronzdarabból álló lépcsősor is készül majd, amely az országban élő 56 etnikai csoportot szimbolizálja. A turistákat vonattal fogják a monumentális sárkányszoborhoz szállítani, a tervek között szerepel egy luxusklub létrehozása is.

Eddig körülbelül 30 millió jüant (mintegy 722 millió forintot) költöttek már a 300 millió jüanos (mintegy 7,22 milliárd forintos) turistacsalogató megépítésére, ám a költségvetés akár 4 milliárd jüanra (több mint 96 milliárd forintra) is felszökhet, ha minden eltervezett beruházást megvalósítanak.

A Sicu hegység Si Huang-ti, a Sárga Császár szimbóluma, akit az egyesített Kína első uralkodójának tartanak - nyilatkozta a lapnak a henani kulturális intézet igazgatója.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár