2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Huszonöt menetet bírt a leghíresebb római kurtizán

2007. március 12. 11:45

Obszcenitások és kicsapongások

A könyvek említést tettek a `leggyönyörűbb kebelről`, és egy 720 méteres hatótávolságú hajítógépről is. A könyvekből azt is megtudhatjuk, hogy Augustus császár 20 ezer sestertiusért szerzett egy olyan madarat, amely azt kiáltotta `Ave Caesar!`.

Ha ezeket a híreket elegánsan beleszőtték a társalgásba, az mindig nagy hatással volt a hallgatóságra, így nem meglepő, ha a szerzők újabb és újabb különcségeket jegyeztek fel. Plinius volt az, aki összeállította a legfájdalmasabb betegségek listáját: első helyre a vesekövek kerültek, ezután jött a gyomorfekély és a migrén. A rómaiak nem riadtak vissza az obszcén dolgoktól sem, így a mirabiliák megörökítették, hogy a legtisztább szodomista egy dél-itáliai pásztor volt, aki kedvenc kecskéjének torkát rózsavízzel öblögette, hogy elmúljon az állat rossz szájszaga.

A Nimes-i vízvezeték

Akkoriban az építészek is hajlottak a kicsapongásra: a dél-franciaországi Nimes közelében 48 m magas csatornát építettek, a legnagyobb lóversenypálya pedig 250 ezer néző befogadására volt alkalmas. Minden idők legdrágább palotája Néró Palatinus dombon álló aranypalotája lett, ahol csak a főépület előtti oszlopcsarnok másfél kilométer hosszú volt. Az étkezőterem tetején csövek futottak, amelyek virágszirmokat vagy illatosítószert szórtak a vendégekre.

A pletykaéhes római nemesség azonban nem csak magát örökíttette meg: a germánokat a világ legprimitívebb embereinek tartották, Sztrabón szerint (i.e. 63- i.sz. 23) pedig a spanyoloknak tulajdonítható az egyik legkülönlegesebb higiéniai szokás, a vizeletben való fürdés.

Kétséges persze, hogy mindezek a negatív rekordok a valóságban is léteztek-e. Egyes feltevések kapcsán még a szerzők is kételkedésüknek adnak hangot: az még szerintük is bizonytalan, hogy egy bizonyos Marcus Aponius valóban 140 évig élt-e, vagy hogy valóban éltek-e olyan emberek, akik nem tudtak járni, mivel lábfejük hátrafelé nézett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár