2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Puskás: maga a történelem

2006. december 8. 12:30

Felelevenítjük, mit jelentett az embereknek a Rákosi-korszakban a futball és a világbajnoki győzelem nélkül is világelsőnek számító Aranycsapat.

Futballisták az államosított sportéletben

A foci már a két világháború között a legnépszerűbb tömegszórakoztatási lehetőségek sorába lépett, s a háború után egyértelműen a társadalmi felemelkedés egyik csatornájává vált. A grundok legtehetségesebb ifjai a korosztályos csapatokból még tizenévesen a nemzeti válogatottba kerülhettek, ahol állami hátszéllel nagy karriernek néztek elébe. Magyarországon mintegy 150 ezer igazolt játékos várta a kiemelkedő sportteljesítménnyel járó társadalmi emelkedést, hogy eljusson olyan helyekre, ahol a mindennapi halandó csak álmaiban járhat. A kiépülő kommunista hatalom a népszerűtlen intézkedések ellensúlyozására voltaképpen a párt uralmának igazolására szolgáló eszközként használta fel a legtehetségesebb futballistákat, amikor a nép alulról jött fiait valódi sztárként ünnepelte.A Rákosi rendszer számos járulékos lehetőséget kínált fel a legjobbaknak: Puskást például katonatisztté avatták, hogy több fizetést kaphasson, Bozsik pedig 1953-tól három éven át parlamenti képviselő volt. Koltay Gábor 1985-ös betiltott Szép volt fiúk című portréfilmjében Puskás azt is elmesélte, hogyan nézték el a kivételezett embereknek a csempészést: "gyakran kellett külföldi vendégeket fogadnunk, és nem akartuk, hogy azt mondják, ezek éheznek. (...) az összes magyar sportoló hozzám jött a problémáival, mert nekem volt az a lehetőségem, hogy eljussak azokhoz a személyekhez - hárman-négyen voltak - akikkel el lehetett egy-két dolgot intézni. Lakás, bútor, pénz, előléptetés. (...) Félhivatalosan engedték a nyugati nejlonharisnyák, órák, sálak behozatalát 49-től 56-ig."

A közéletben talán utolsóként a sportirányításban érvényesült a szovjetizálás. A háború utáni sportélet átalakításának sarokpontja a törvényerejű rendelettel 1951-ben létrehozott, a minisztertanács felügyelete alá rendelt és a párt vezető testületeinek döntését végrehajtó Országos Testnevelési és Sportbizottság (OTSB) lett. A totális államosítás jegyében a labdarúgást a Sport Minisztérium egyik részlegeként Sebes Gusztáv (a mai fogalmak értelmében az MLSZ elnökeként, illetve szövetségi kapitányként) irányította az utasításos koordináció eszközrendszerével.A mechanikusan lemásolt szovjet minta alapján levezényelt államosítás alapvető célja volt, hogy a régi múltra visszatekintő vezető egyesületeket és klubbokat megfosszák korábbi jelentéstartalmuktól, szurkolótáboruktól és anyagi forrásaiktól is. A labdarúgó alapszervezeteket ezért a Haladás névre hallgató ernyőszervezet bábáskodása alá helyezték. A Kispestből Budapesti Honvéd, az MTK-ból Bástya lett (az ÁVH csapata), míg az UTE-ből átalakított Dózsa a rendőrség egyesületeként működött. A játékosokat a megfelelő tiszti rendfokozattal is ellátták. A csapatok finanszírozását átalakították: a Kinizsi, az egykori Ferencváros az Élelmezési és Földművelésügyi Minisztérium, az MTK jogutódjának számító Vörös Lobogó (korábban Bástya) a Könnyűipari Minisztérium alá kerültek, a Kohó- és Gépipari Minisztérium a Vasas csapatokat igazgatta. A sportpolitika pénzügyi hátterét a szocialista nagyvállalatokra bízták, aminek következtében például Sztálinváros Építők nevű csapata NB I-es tagsághoz jutott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár