2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdték az Uffizi felújítását

2007. február 5. 09:30

Negyven éve esedékes átalakítások kezdődnek a firenzei Uffizi képtárban, és a munkálatok 4-5 évig is eltarthatnak - jelentette be az olasz műemlékvédelmi hatóság.

A 2007-re várható kétmillió látogatónak fel kell készülnie arra, hogy az Uffizi hol egyik, hol másik részét találja majd zárva. Az átalakításokra azért van szükség, mert már kevésnek bizonyulnak a kiállító termek, felújításra szorul az elektromos és a vízvezetékrendszer, modernizálni kell a szolgáltatásokat - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Ilyen lesz az új bejárat, Arata Isozaki terve

Az Uffizi palotát Cosimo dei Medici építtette Giorgio Vasarival 1560-ban, hogy méltó körülmények közé helyezhesse magisztrátusát. Művészeti galériává fia, Francesco változtatta. Az átalakítást egy tíz vállalatból álló bolognai konzorcium végzi, a költségvetés 29 millió euróval tervez.

A program legvitatottabb pontjai a lépcsők és a liftek. A keleti részben megépítendő lépcső miatt le kell ugyanis bontani San Pier Scheraggio régi templomát, amelyet még Dante és Boccaccio is látogatott. A nyugati szárnyon a lift miatt pedig hozzá kell nyúlni a Lanzi galériához. Ellenőrizni kell a falak alapjait is. Ezen kívül azt tervezik, hogy a híres szalonok falát az eddigi hagyományos fehér helyett égszínkékre festik.

Vita tárgyát képezi a Botticelli- és a Leonardo-termek átalakítása, amelyekben nagyon sok a látogató, ugyanakkor nagyon rosszul vannak megvilágítva. Ezért felvetődött az az elképzelés, hogy a gerendák közé üveget helyeznek el, hogy természetes fény mellett lehessen gyönyörködni a mesterművekben, Botticelli Tavaszában és a Vénusz születésében, Leonardo Angyali üdvözletében.

A munkálatok befejezése után a múzeum területe a jelenlegi 8100 négyzetméterről 12900-ra emelkedik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár