2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A második világháború legnagyobb ellentámadása söpörte el a Tájfunt

2006. december 5. 15:00

Tél tábornok győzedelmeskedett

Miután novemberben a Szovjetunió ázsiai részéből friss kötelékek érkeztek Moszkva térségébe, a Vörös Hadsereg - igaz, nagy véráldozattal - elterelő hadműveleteket kezdett, amelyek nyomán a németek november 28-án feladták Rosztovot. Közép-hadseregcsoportjuk, amely október eleje óta harcolva 200 kilométert nyomult előre, helyi sikereket el tudott érni Moszkva előterében, de von Bock Hitlerhez küldött jelentésében azt volt kénytelen megállapítani, hogy `túl korai időpontot állapítottak meg Moszkva ostromához` és félő, hogy a német erők megbénulnak az időjárási viszonyok, a felszerelés megfogyatkozása és nem utolsósorban az ellenfél elszánt ellenállása miatt.

Lendületben az agitprop

1941. december 2-án egy német felderítő csoportnak páncélostámogatással még sikerült Moszkva egyik külterületét, Himkit elérnie, ám ott végleg elakadt, a többi német próbálkozás hasonlóképpen. "December 5-én - jegyezte meg Gosztonyi Péter A Vörös Hadsereg című könyvében - a szovjet főváros elleni német támadás a szó szoros értelmében befagyott: a hőmérő mínusz 36 Celsius fokot mutatott." 1942. január 22-re a német hadsereget 80-300 kilométerre sikerült visszaszorítani. Hitler összesen 35 tábornokát váltotta le, von Bockot már 1941. december 20-án. Az 1941. december 5-én indított szovjet ellentámadás több mint tízezer település felszabadítását eredményezte. Végső fokon a négy és fél hónapos időszakban a németek félmillió embert, 1300 harckocsit, 2500 löveget és 15 ezer gépkocsit vesztettek.

Bár a Vörös Hadsereg sikerére 1942 tavaszán kudarcok árnyéka vetődött, a moszkvai csata egészben véve megingatta a Wehrmacht legyőzhetetlenségének mítoszát, keresztülhúzta Hitler villámháborús terveit, talán hozzájárult ahhoz, hogy Törökország ne lépjen be akkor a második világháborúba a németek oldalán.

1942. január elsején Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a Szovjetunió 23 más állammal együtt aláírta az Egyesült Nemzetek nyilatkozatát, amely a Hitler-ellenes szövetség alapokmánya lett, májusban angol-szovjet barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződés született, majd Washington a Szovjetunióra is kiterjesztette a jelentős amerikai haditechnikai támogatást biztosító kölcsön-bérleti szerződést.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pirityi Sándor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár