2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tálib Buddha-romboláshoz hasonlítják az iráni gátépítést

2006. november 29. 12:30

A gazdasági fejlesztéssel küzd a kulturális örökségvédelem

A projekt és Paszargad esetleges veszélybe kerülése nagy felzúdulást keltett az irániak között, akik a Kűrosz király mauzóleumát is magában foglaló műemléket nemzeti örökségük fontos részének tekintik. Mohammad Ali Dadkhah ügyvéd szerint a nagy király örökségének megbecsülése mindennel szemben elsőbbséget élvez. `Egy 50 évre tervezett fejlesztési projekt nem rombolhat le egy 3000 éves kultúrát. Kűrosz sírjának egy törött darabja többet ér, mint az egész Sivand-gát. Gátat az országban bármikor bárhol lehet építeni, de Kűrosz-mauzóleum csak egy van az egész világon`- mondja az elismert jogász.

Kűrosz sírja

Mások szerint az iráni vezetésnek nagyobb figyelmet kellene szentelnie az ország ókori műemlékeinek, és egyensúlyt kellene teremtenie a történelmi örökség megóvása és a gazdasági fejlődés között. Kazemi védelmébe vette a Sivand-gátat, amely szerinte "nagyon jó intézkedés", és javítani fogja a régióban élők életét. "Sajnos az Energiaügyi Minisztérium és a Kulturális Örökség Szervezete között a projekt tanulmányozásának kezdetétől eltelt 10-12 évben nem volt megfelelő az együttműködés, és ez vezetett a mai problémákhoz. Mivel azonban a térségben igen kevés a víz, elmondhatjuk, hogy a projekt jelentősen át fogja alakítani az itteni és az Arsanjan városában élő emberek életét" - mondta a szekember.

A nedvesség fenyegeti az egykori kerteket

Kazemi azonban azt is elismerte, hogy a nemrégiben felfedezett, még kevéssé ismert ókori műemlékek a gát feltöltésével víz alá kerülnek majd. "A Sivand-gát feltöltése után a Bolaghi-völgyben azonosított 130 történelmi emlék 80%-át elönti a víz. Ezeken a területeken nem találtak Perszepoliszhoz hasonló jelentős emlékeket. A most begyűjtött információkból kiderülhet, hogy nem tartalmaznak semmilyen egyedülálló leletet, és ezek az adatok elegendőek lesznek a szakértők számára" - érvelt Kazemi.

A projekt kritikusai között található Shabanou Farah Pahlavi, Irán korábbi uralkodója is, aki a Radio Fardának nyilatkozott: "Remélem és bizosan tudom, hogy azok az irániak, akik törődnek országuk kultúrájával és örökségével, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a régészek még a gát feltöltése előtt befejezhessék a feltárási munkákat. A kormányok és az emberek jönnek és mennek, de a kultúra és egy nemzet kulturális identitása örök."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár