2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Dareiosz palotáját

2006. május 24. 14:30

Irán egyik leggazdagabb régészeti lelőhelyén, Perszepolisztól nem messze, a Bolaghi-szurdokban feltárták I. Dareiosz perzsa uralkodó palotáját. Az ásatás még be sem fejeződött, a szakértők máris sietős leletmentésről beszélnek.

A régészek Dareiosz kincse 
és hajóhada nyomában

Az egykori Perzsa Birodalom területe újra bebizonyította
, méltó lenne a "régészek mekkája" cím elnyerésére. Az idei ásatási szezon máris meghozta első gyümölcsét, egy palotát, amely biztosan az Akhaimenida uralkodók idején (i.e. 648-330) épült, legnagyobb valószínűséggel I. Dareiosz (i.e. 522-486) egyik alkalmi lakhelye volt.

Az iráni-francia kutatócsoport felfedezése nem teljesen a véletlennek köszönhető: a munkálatok megkezdése előtt elvégzett geofizikai tesztek már kimutatták, hogy a közelben egy hatalmas építményt rejt a föld. A helyszínen talált agyagtárgyakból pedig hamar kikövetkeztették, hogy az épülettömb valamikor csakis királyi szállás lehetett. Azonnal kiderült az is, hogy egyetlen réteg húzódik a felszín alatt, vagyis az eltelt évszázadok során soha nem építkeztek a palota fölé. Ez pedig önmagában hordozza azt a nagyszerű lehetőséget, hogy a régészek egy-az-egyben, érintetlen állapotban feltárhassák azt.

Ismét bebizonyosodott, hogy az illegális kincskeresés nem ismeretlen a nagy sikerrel kecsegtető lelőhelyeken. Már az előkészületi fázisban rátaláltak néhány mély üregre a palota közelében, amelyeket hívatlan csempészeknek tulajdonítanak a helyszínen dolgozó szakemberek. Emellett bulldózerek darabjai árulkodtak egy valamikor arra járt csoport elszánt - és részben sajnos megvalósult - rombolási kísérletéről.

Az ásatást vezető Mohamed Taghi Ataee szerint kiemelkedő értéket képvisel az épület egyik tartóoszlopa, amely olyan fényesre van polírozva, hogy bárki tükörnek használhatná. Az oszlopon kívül egy trónszék, számos agyagtégla és három agyagfal is gazdagítja már a leletek sorát. Az egymástól eltérő méretű téglákat feltehetően padlóburkolóként használták az ókorban.

A Bolaghi-szurdokban június 5-ig zajlanak a munkálatok, egészen addig, míg a közeli Sivand-gát meg nem kezdi működését és a szomszédos területeket el nem árasztja az iszapos víz, felbecsülhetetlen károkat okozva ezzel az ősi múlt emlékeinek. Bár Ataee szerint Dareiosz palotáját nem fenyegeti a pusztulás veszélye, hosszabb távon bizonyára romboló hatással lesz rá a duzzasztógát miatt megnövekedett páratartalom.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár