2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gátépítés fenyegeti az ókori világ csodáját

2005. augusztus 23. 10:00

Ha az iraki kormány a jelenlegi tervek szerint építené meg a gátat a Tigris folyón, az itt létrejövő tározó elöntené az asszírok fővárosának, az antik Asszúrnak a maradványait - véli John Curtis, a British Museum vezető munkatársa.

Készül Irak legújabb régészeti térképe
Az amerikai hadsereg elpusztította Babilont
Irak hangjai
Kansasi régész vezeti az iraki tömegsírok vizsgálatát
Kipusztulhat Jézus nyelve: menekülnek a keresztények Irakból
Olasz asszírológusoknak alig néhány hónappal ezelőtt sikerült elérniük egy hasonló program leállítását, amely Ninive romjait tüntette volna el. Valószínűleg emiatt kerestek az irakiak a gátnak új helyet, ahol azonban még nagyobb károkat fog okozni. Irak azért kényszerül ilyen lépésekre, mert a szomszédos Törökország egyre több vizet emel ki a Tigrisből, és ez aszállyal fenyeget az iraki területeket.

Asszúr romjai egy sziklás kiszögelésen vannak a Tigris felett. A szikla tetejére épült az asszírok főistenének, az országnak nevet adó Asszúrnak a temploma. A ma Kalat Sergatnak nevezett város lakott volt az időszámításunk előtti III. évezredtől kezdve, és az i.e. XIV. században lett a birodalom fővárosa, amely az Eufrátesztől az iráni hegyekig terjedt. Csak az i.e. IX. században tették át a székhelyet Nimrudba, de Asszúr maradt a vallási központ.

Asszúrban először a németek kezdtek ásni a XX. század második felében. Találtak királysírokat, palotát, feltárták Istárnak, a termékenység istennőjének a templomát, egy nagy lépcsőzetes piramist, Asszúr és Samas napisten templomát. A leletek nagy részét Berlinben őrzik.

A károk csökkentésére a régészek két megoldást javasoltak. Az egyik egy védőburok építése, amely izolálná a víztől egész Asszúrt, ám ez túl drága lenne. A másik a tározó kapacitásának csökkentése, de a tervezők szerint egy alacsonyabb gát nem lenne gazdaságos. Mivel a munkálatokat öt évre tervezik, a most is ott dolgozó régészeknek kell kimenteniük időben a menthető régiségeket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár