2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyorskonferenciával emlékeznek a forradalom 50. évfordulójára

2006. november 28. 09:30

Az OSA Archívum, a Budapesti Könyvszemlével közösen 2006. december 1-én "Mi (volt) ez?" címmel rendez gyorskonferenciát az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának eseményeiről.

A szimpóziumot a rendezők a BUKSZ alapító szerkesztője, a szerkesztőbizottság első elnöke, Bence György emlékének ajánlják, aki 1990. december 7-én, `Láttuk-e, hogy jön? (A társadalomtudomány sikerei és kudarcai a kelet-európai politikai átalakulásban)` címmel rendezett gyorskonferenciát.

A gyorskonferencia 1956 és 2006 kapcsolatát, a megemlékezéseket, az emlékezés műveit, az emlékműveket, a forradalom kulturális, ideológiai nyomait, hatásait elemezi. A gyorskonferencia szervezői a megemlékezések közvetlen politikai következményeinek értelmezésével nem szándékoznak foglalkozni, bár az ötvenedik évforduló eseményeit nehéz megérteni az aktuális politikai helyzet elemzése nélkül.

A konferenciára 2006. december 1-én 9-18 óra között kerül sor az OSA Archivumban (Budapest, 1051, Arany János utca 32). A tervek szerint közel húsz, rövid, tizenöt perces, előadás hangzik majd el. Minden előadás után két rövid kérdésre és válaszra lesz idő. A gyorskonferencia nyilvános.

Az előadók nem teljes listája: Báron György, Boros Géza, Enyedi Ildikó, Gyáni Gábor, György Péter, Kende Péter, Komoróczy Géza, Kornis Mihály, Ludassy Mária, Mink András, Örkény Antal, Rainer M. János, Radnóti Sándor, Rév István, Révész Sándor, Sükösd Miklós, Ungváry Rudolf, Varga László.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár