7 végzetes pillanat

A világörökség része lesz Antoninus fala is

2006. október 27. 09:30

Hamarosan része lehet a világörökségi listának a római birodalom egykori északi határát jelentő Antoninusi fal is. A próbálkozás nem példa nélküli, ugyanis Hadrianus fala már 1987 óta szerepel a listán.

Az Antoninusi fal 60 kilométer hosszan húzódik Falkirktől Old Kirkpatrickig. A brit kormányzat most ezt a műemléket is szeretné felvetetni a világörökségi listára, így ez lehetséges helyszínként már az UNESCO honlapjára is felkerült. A jelölést öt skóciai helyi hatóság is támogatta.

Antoninus fala

Az Antoninus falaként ismert védvonalat 140-ben építették a rómaiak, ám akkor még nem sejtették, hogy húsz évvel később elhagyják azt. Antoninus Pius (138-161) Dél-Skócia meghódítása után kezdett hozzá a limes kiépítéséhez. A falat tőzegből készítették, és azt a célt szolgálta, hogy védelmet nyújtson a barbár kelta törzsek ellen. Pius császár elődje Hadrianus, ugyancsak a kelták ellen 122 és 127 között már építtetett egy 120 kilométer hosszúságú falat, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított, és amely Nagy-Britannia legjelentősebb római kori emlékei közé tartozik.

Az Antoninus által építtetett fal Hadrianus védvonalát volt hivatott helyettesíteni. Az egykoron négy méter magas falak kisebb erődítményeket kötöttek össze. A limest egy jól kiépített árokrendszerrel tették szinte megközelíthetetlenné.

Antoninus fala azonban nincs egyedül a versenyben: az angol örökségvédők a wrexhami Pontcysyllte vízvezetéket és a Wearmouth-i és Jarrow-i angolszász ikerapátságot is szívesen látnák a listán. Az angol jelölést az UNESCO-nak jövő februárban küldik majd el, a döntésre az azt követő nyáron lehet majd számítani.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!