7 végzetes pillanat

Legendás bandita és pisztolyhős: 125 éve halt meg Billy a kölyök

2006. július 19. 15:00

Százhuszonöt éve, 1881. július 15-én halt meg Billy a kölyök, a híres-hírhedt vadnyugati bandita és pisztolyhős, akinek életéről és haláláról a mai napig legendák keringenek.

Vadnyugati bandavezér vagy lázadó tinédzser

William Harrison Bonney, alias Henry McCarthy, alias Billy the Kid
(Billy a kölyök) valószínűleg 1860-ban vagy 1861-ben született (szintén valószínűleg) New Yorkban. Joseph nevű öccsével özvegy édesanyja, Catherine nevelte, kicsi korában elhunyt apjáról nem sokat tudni. (Még szüleinek neve is kétséges, nem tudni melyikük volt a McCarthy és melyikük a Bonney, egy harmadik verzió szerint Billy féltestvérének apja volt McCarthy.) A tüdőbeteg anya az orvosok javaslatára száraz klímát keresett, így hosszas vándorlás után Új-Mexikó államban kötött ki, ahol 1873-ban újra férjhez ment. Az anya 1874-es halála után a nevelőapa, William Antrim nem akarta nyakába venni a két kisfiút, ezért Arizona felé vette az irányt.

Billy mosogatófiúként és felszolgálóként dolgozott egy étteremben. Egy év múlva elege lett a tisztes munkából, s engedve barátja, Sombrero Jack "hívó szavának", részt vett egy kínai mosoda kirablásában, de a seriff elkapta és nevelő célzattal fogdába zárta. A későbbi bűnözői karrierje során is csodás szabadulási képességekről tanúságot tevő Billy még aznap éjjel megszökött s meg sem állt Arizonáig. Két évig egyik farmról a másikig vándorolt, szerencsejátékokon szórva el megkeresett kevés pénzét. A sors összehozta a lótolvaj John Mackie-vel, aki megtanította az ifjú banditának a "szakma" csínját-bínját. A veszélyes foglalatosságból azonban Billynek néhány letartóztatás és szökés után elege lett; hogy tisztázza magát, néhány nyakán maradt lovat átadott a hadseregnek, s visszatért a farmokon végzett kétkezi munkához.

Tizenhat évesen ölt először embert: egy kocsmai nézeteltérés végén fegyvert rántott, s lelőtte az őt több alkalommal is inzultáló Frank "Hencegő" Cahillt. Billy - korábban szerzett tudását kamatoztatva - elkötötte az első útjába kerülő lovat és hogy elkerülje az Arizonában rá váró hajszát, visszatért Új-Mexikóba. Lincoln megye felé vette az irányt, ahol két vállalkozó üzleti harcába csöppent: az egyik oldalon a helyi politikai gazdasági maffia támogatását élvező James Dolan, a másikon az angol John Tunstall és társa, Alex McSween állt. Tunstall, aki egy szerencsétlen fiatal fiút látott Billyben, alkalmazta farmján, de nem sokáig: az üzleti vita elfajult, Dolan lelövette riválisát.

Ekkor robbant ki a Vadnyugat történetébe Lincoln megyei háborúként bevonuló fegyveres harc: Tunstall alkalmazottai bosszút esküdtek és sorra "levadászták" a tetteseket, köztük William Brady seriffet és helyettesét is. Billy mindössze tizenhét évesen bandavezérré vált, akinek a hosszú harcokat követően, egy ötnapos szabályszerű ostromot is átvészelve sikerült elmenekülnie. Az elkövetkező időszakban szökevényként, a fejére kitűzött vérdíj árnyékában élt, szerencsejátékból és lopásból tartva fenn magát.
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!