Hitler elfeledett szövetségesei

Feleségeinek írt szeretőiről Einstein

2006. július 14. 10:15

Közzétették Einstein privát levelezését, amiből kiderül, hogy bár a fizikus 12 szeretője közül kettőt feleségül is vett, ám mivel sokat utazott, első és második feleségével szinte naponta levelezett.

Még a relativitás is sok a jóból

Az 1912 és 1955 között keletkezett 3500 oldalas irattömeget Einstein mostohalánya, Margot azzal a feltétellel bízta a Jeruzsálemi Egyetemre (Hebrew University of Jerusalem), hogy publikálásával az ő halála után is legalább 20 évet várjanak. Mostanra ez a 20 év is letelt, és a levelek hozzáférhetőkké váltak.

Forrás: AP
Einstein kissé panaszkodva, de teljesen nyíltan írt bennük nőügyeiről, például, hogy akaratlanul felkeltette egy berlini szocialista "Mrs. M" figyelmét, aki lerázhatatlannak bizonyult, és Angliába is követte őt, vagy hogy lényegében leginkább Mrs. L-hez vonzódik, aki "teljes mértékben ártalmatlan és decens".

Forrás: AP
A levelekből néhány olyan részlet is kiderül,
amelyekről eddig mást sejtett a közvélemény. Eddig ugyanis azt hitték, hogy Einstein az első feleségével, Milevával válásukkor kötött megegyezés értelmében azonnal Svájcba utalta a teljes Nobel-díját. A levelekből viszont kiderül, hogy a náci Németországból Amerikába költözésekor a Nobel-díj nagy részét ott fektette be, s ezt aztán elvitte a gazdasági válság.

Forrás: AP
Kiderült az is, hogy Einstein nem tudta elfogadni,
hogy fia, Eduárd skizofréniás. Leveleiben gyakran írja, hogy jobb lett volna meg sem születnie. Mostohalányáról azt mondta: jobban szereti, mintha a sajátja lenne, hiszen ki tudja milyen csibész lett volna belőle, ha tőle származik.

Ráadásul egy 1921-es levelében ez áll: "Mindjárt elegem lesz a relativitásból. Még az ilyen dolgok is kifakulnak, ha túlságosan sokat foglalkozik velük az ember" - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió- és tévétársaság honlapján.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!