2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legjobb európai médiatermék: 1956 és a Kádár-korszak

2006. június 23. 09:40

Az 1956-os Intézet "Magántörténelem - 1956 és a Kádár-korszak" című kétnyelvű multimédiás internetes tartalomfejlesztése Erasmus EuroMédia Díjat nyert el.

Az 56-os Intézet a forradalom és a Kádár-korszak személyes történeteinek digitalizálásával 2004 októberében internetes tartalomszolgáltatást indított. A korszakot személyes sorsával felidéző negyven emlékező adatbázisában megtalálhatók Kende Péter, Karátson Gábor, Ujlaki Dénes, Ungváry Rudolf, Vásárhelyi Miklós és Wittner Mária személyes történetei is. A magántörténetek szubjektív emlékanyagát és az eredeti beszélgetésből válogatott hangrészleteket jól használható fényképes portrétár és társadalomtörténeti kislexikon teljesíti ki.

A Magántörténelem - 1956 és a Kádár-korszak címmel indított internetes tartalomszolgáltatás alapja egy olyan társadalomtörténeti adatbázis, amelyben személyes visszaemlékezések idézik fel a XX. század második felét, az 1956-os forradalmat és a korai Kádár-korszakot. Az emlékezők, az Oral History Archívum interjúalanyai több évtized távlatából mondták el életüket, a velük történteket, a történelmi, politikai vagy magánéleti eseményeket, és értékelték, értelmezték azokat. Felelevenítették a forradalom alatti és a szellemi ellenállásban kifejtett tevékenységüket, a megtorlást, a börtönéveket, majd a szabadulás utáni visszailleszkedés nehézségeit. 

Az Európai Képzési és Kommunikációs Társaság (European Society for Education and Communication, ESEC) és a berlini Pedagógiai és Információs Társaság (Gesellschaft für Pädagogik und Information - GPI) 10 éve értékeli és ismeri el a kiemelkedő európai médiaprodukciókat "Erasmus EuroMédia" és "Comenius EduMédia" kategóriákban. A díjátadás idén Bécsben kap helyet. Az Erasmus EuroMédia Díj olyan CD-ROM, DVD termékekért, Internetes portálokért, Rádió- és TV-produkciókért jár, melyek Európa szociális és kulturális integrációját segítik elő; bonyolult és ellentmondásos (múlt-, jelen-, jövőbeli) európai témákat állítanak szembe, hozzájárulva ezáltal Európa kulturális képzéséhez.

További információ a kiadványról:
http://server2001.rev.hu/oha/index_hu.html

További információ a díjról és az eseményről a díjátadás napjától:
www.gpi-online.de és www.comenius-award.net

További információ a programról

További információ a díjról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár