2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt a magyarországi németek kitelepítéséről

2006. június 8. 10:15

Német sors Európában - sváb sors Magyarországon címmel nyílt kiállítás a Terror Háza Múzeumban.

A magyarországi németek kitelepítésének hatvanadik évfordulója alkalmából megnyíló időszakos kiállítás bemutatja a kitelepítés történelmi hátterét és a Magyarországról elűzött svábok sorsát is. A rendezvényt Németország budapesti nagykövete és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke nyitja meg.

 

A kiállítás sajtóanyaga szerint 1946 nyaráig Magyarországról csaknem száztízezer svábot telepítettek ki. 1948 júniusáig a kitelepítettek és elüldözöttek száma meghaladta a 200 ezret. A hazájukból elűzöttek először többnyire bajorországi gyűjtőtáborokba kerültek. Onnan irányították őket tovább Baden-Württembergbe, Hessenbe, de csaknem egynegyedük mégis Bajorországban maradt. Sokan közülük, főleg az idősebb generációk tagjai, évekig reménykedtek még abban, hogy egyszer majd hazatérhetnek.

Bár a magyar politikai élet erősen megosztott volt a svábok kollektív felelősségre vonása kérdésében, a Magyar Kommunista Párt és a Nemzeti Parasztpárt vezető politikusai félreérthetetlenül a kitelepítés mellett foglaltak állást. Az Ideiglenes Nemzeti Kormány magatartását jól példázza, hogy amíg 1945 májusában szóban még elutasították a kollektív felelősségre vonás elvét, ugyanez a kormány később a Szovjetunió hozzájárulását kérte mintegy 200-250 ezer "fasiszta német" kitelepítéséhez Németország szovjet zónájába.

szövetséges nagyhatalmak potsdami konferenciája 1945 augusztusában döntött a kontinens német nemzetiségű lakosságának kitelepítéséről. Gyöngyösi János külügyminiszter a magyar kormány nevében készült jegyzékben ugyan még helytelenítette az etnikai alapú kollektív büntetések mindenféle fajtáját, ugyanez a kormány 1945. december 29-én megjelent és hatályba lépett rendeletével már döntést hozott a magyarországi német nemzetiségű lakosság Németországba telepítéséről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár