2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európai uralkodó Magyarországon: kiállítás nyílt Luxemburgi Zsigmondról

2006. március 24. 11:00

Európai uralkodói udvar Magyarországon

A Zsigmond-kor panorámáját nyújtó kiállítás fő témái az uralkodó személyisége köré épülnek. Első felesége, Mária királyné, I. Lajos leánya volt, a fiatal herceg a magyar udvarban nevelkedett, ezért az udvarban ért impulzusok meghatározóak lehettek számára. Zsigmond hosszú uralkodása alatt számos pénzt veretett, és több pecsétet vésetett, amelyek jól illusztrálják a királyi hatalmat. A történeti kutatás által rekonstruált uralkodói útvonal (itinerárium) alapján kiderül, hogy a király szinte egész Európát bejárta. Zsigmond szövetségrendszere, és háborúi a külpolitikai aktivitást mutatják.

Balkán-térkép a Nikápolyi csata idejéből, 1396 k.

A pompakedvelés és a magas művészi színvonal elsőrangú bizonyítékát nyújtja a királyi rezidenciák időnként töredékes leletanyaga. Néhány tárgy a király hűséges bárói számára alapított Sárkány-rend mindennapjaival hozható kapcsolatba. Zsigmond tudatosan támogatta a városokat, kiváltságokat adott számukra, és a hatalom egyik támaszának tekintette a polgárságot. A 15. század első felér ejellemző internacionális gótika forma- és ábrázolásvilága számos műtárgyon tetten érhető.

A zárai korona

Az Anjou-kor ötvösségének ragyogó példája a képen látható zárai korona. Az európai színvonalú ékszert valószínűleg Mária királynő 1382-es vagy 1383-as zárai tartózkodásakor helyezték fogadalmi adományként az ereklyetartóba, egyes részeinek kopottsága azonban arra utal, hogy ezt megelőzően már használták. A belső felületeken halványan bekarcolt betűk és vonalak is kivehetők, amelyek a korona összeszerelésénél támpontként szolgáltak az ötvös számára, melyik pánttag melyik mellé kerüljön. A diadém talán legjellegzetesebb megoldása színváltásban elhelyezett rubinjainak és smaragdjainak kiemelése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár