2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Homérosz eposzaival illusztrálták a 2500 éves szarkofágot

2006. március 22. 13:00

A ciprusi Kouklia mellett egy építkezésen 2500 éves mészkő szarkofágra bukkantak, mely eredetileg egy ókori harcost rejthetett, ám már az ókorban is többször kifosztották.

A sírt egy több ősi temetőt is rejtő területen találták Palaepaphos városánál. A fehér alapon vörös, fekete és kék színekkel dekorált koporsó i.e. 500-ból származhat, ám annak pontos datálásában a sírban talált cserépedények segíthetnek majd.

Pavlos Flourentzos, a sziget régészeti hivatalának vezetője szerint a szarkofág dekorációjának nem művészi, hanem tárgya és felhasznált színei szempontjából egyedi a stílusa. Cipruson eddig mindössze két hasonló szarkofágot találtak: az egyik jelenleg a New York-i Metropolitan Museum of Art tulajdonában, míg a másik a londoni British Museumban található, ám azok színei már rég kifakultak - mondta el a Reutersnek a hivatal vezetője.

Menekülés a küklopsz barlangjából

A szakértők szerint a szarkofág dekorációja az Iliász és Odüsszeia Odüsszeuszt ábrázoló részeit vonultatja fel, melyek a korban már népszerűek lehettek az egész görög világban. Homérosz eposzai ugyanis i.e. 800-tól előbb szóban hagyományozódtak, míg első írásos lejegyzésükre az i.e. 6. században került sor.

Részlet a trójai háborúból

A sír egyik nagyobb festményén Odüsszeusz és társai Polüfémosz, a megvakított küklopsz barlangjából menekülnek birkának öltözve. Egy másik jelenet pedig a görögök és a trójaiak harcát ábrázolja az Iliászból. Vannak olyan jelenetek is, amelyek azonban nem Homérosz eposzaiból származnak. A kutatók szerint mindez arra utalhat, hogy sírban fekvő személy egy olyan harcos lehetett, aki azt gondolta, hogy kilétét ezek a képek reprezentálják a leginkább.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár