2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milliárdos filmcsomag 56-ról

2006. március 13. 14:15

Csaknem annyi '56-os témájú magyar játékfilmet forgatnak az idén, mint az elmúlt öt évtizedben együttvéve. A két filmalapítvány összesen mintegy egymilliárd forintot ajánlott meg a fél évszázados évforduló tiszteletére készülő 7-8 műre - számolt be róla a Népszabadság.

Az 56-os tematikájú filmek közül a legnagyobb támogatást, 150 millió forintot az Andy Vajna vezetésével készülő Szabadság, szerelem kapta a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatán. Forgatókönyvének első változatát Hollywood egykor legdrágább sztárszerzője, a magyar származású Joe Eszterhas írta. Tovább simított rajta Gárdos Éva vágó-rendező, Bereményi Géza és Divinyi Réka. A forradalmi eseményeket is bemutató filmet a hét elején kezdték forgatni Budapesten a Csak szex és más semmivel föltűnt Goda Krisztina rendezésében. A főszereplőt, a magyar vízilabda-válogatott játékosát Fenyő Iván alakítja, műegyetemista forradalmár szerelmét Dobó Kata, barátjukat, egy másik vízilabdázót pedig Csányi Sándor. A munkálatok előreláthatólag kilenc hétig tartanak. A film költségvetéséről nem adtak tájékoztatást.

Szilágyi Andor rendező is csak a hős személyét árulta el a fiatalon kivégzett Mansfeld Péter történetét elmesélő Magasabb szempontból című filmjéből. A kanadai-magyar koprodukcióban készülő mű főszerepét a Tibor vagyok, de hódítani akarok című komédiában megismert Fancsikai Péter játssza, de fontos szerepet osztottak Maia Morgensternre, Pindroch Csabára, Nagy Ervinre és a Vajna-filmben is szereplő Fenyő Ivánra. A költségvetés jóval átlagon fölüli, a rendező szerint az MMK 50 milliós támogatása csak a `lyukak tömködésére` elég. A Magyar Történelmi Film Közalapítvány (MTFK) 135 milliót tesz hozzá ehhez.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár