2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Pusztulnak az 1600 éves buddhista falfestmények

2006. március 1. 13:15

A vízhiány és a sivatag terjedése miatt évről évre romlik Kínában a mogaoi barlangokban található, 1600 éves buddhista falfestmények állapota - adták hírül szakértők a helyi sajtóban.

A 492 barlang falfestményeinek és szobrainak több mint a feléről pattogzik a festék, a többinek fakul a színe és a homokviharok is komolyan károsítják azokat - mondta Wang Wan-fu a barlangokat gondozó régészeti intézet igazgatóhelyettese.

A kínai kormány ezen kívül megtiltotta újabb kutak fúrását a térségben, mert az elmúlt huszonöt évben kialakított mintegy 1500 kút évente átlagosan 50 centiméterrel csökkentette a föld alatti vízkészletek szintjét. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a környező területek kiszáradtak, és napról napra veszítik el növényzetüket, ami védelmezhetné a festmények és szobrok százait rejtő barlangokat.

A világörökség részét képező mogaoi barlangok a Mingsha-hegy oldalában találhatók, ahol - a Tang-dinasztia legendája szerint - egy buddhista szerzetesnek látomása volt: ezer Buddhára záporozott a napsugár. Ez a látomás vezette arra a többi szerzetest, hogy több mint tíz dinasztia uralkodása alatt kifessék a barlangokat. A közelben haladt el a selyemút is, a kereskedők és a hatalmasságok pedig gyakran adakoztak a buddhista kolostorok javára, a jó szerencse reményében, így egyre több barlang kialakítása és kidíszítése vált lehetségessé.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár