2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvizsgálják az orléans-i szűz földi maradványait

2006. február 14. 14:00

Jeanne d'Arc állítólagos földi maradványait hat hónapig tartó vizsgálatoknak vetik alá az orvostudomány minden rendelkezésre álló eszközével - jelentette be Philippe Charlier patológus.

Jeanne d'Arcot titokzatos hangok szólították arra, hogy a százéves háborúban felszabadítsa Franciaországot az angoloktól. Amikor brit fogságba került, mint varázslót és csalót előbb életfogytiglani börtönre ítélték, majd később máglyán kivégezték. A roueni máglya helyén később összegyűjtötték a 19 éves korában megégetett orleans-i szűz "csontjait és bőrmaradványokat", azokat konzerválták, s jelenleg a Tours-i érsekségnél őrzik. A franciák által nemzeti hősként tisztelt Jeanne elítélését az egyház 1456-ban érvénytelenítette, majd 1909-ban boldoggá, 1920-ben pedig szentté avatták.

Az igazságügyi orvosszakértő Charlier a múltban már szerzett tapasztalatokat hasonlóan nehéz és látványos vizsgálatokkal. Vezetése alatt egy orvoscsoportnak tavaly sikerült kideríteni, hogy mi okozta a halálát VII. Károly francia király szeretőjének, Agnes Sorelnek (1422-1450). Bizonyítékot találtak arra, hogy a hölgy higanymérgezésben halt meg, de azt nem derült ki, hogy véletlen volt-e, vagy megmérgezték.

"Alig tudunk valamit Jeanne d'Arc-ról, egyetlen képünk sincs róla, csak egy homályos rajz az eljárás aktáinak egyikén" - mutatott rá az orvos. Ezek a hiányosságok hozzájárulhattak az orléans-i szűz körül kialakult mítoszokhoz. Egy legenda szerint hamvait a Szajnába szórták, szíve azonban csodával határos módon épségben fennmaradt. Ősszel Chalier már többet tud erről mondani.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár