2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Ismeretlen Dalí-kéziratra bukkantak

2006. január 31. 10:00

Negyvenkétezer euróért vásárolt a figueres-i Gala-Salvador Dalí alapítvány a Christie's árverésén egy eddig ismeretlen Dalí-kéziratot.

A hét kis formátumú lapból álló mű címe: Atmoszférikus állati tragédia - szürrealista előadás, mely címet Dalí 1933-ban Auguste Millet Esti harangszó című festményéről írta. Ez a kép szinte rögeszmésen foglalkoztatta a festőt, aki ezen a színdarab formájában megírt változaton kívül még számos festményt, írást szentelt neki. A színdarabban egy anya és fia folytat párbeszédet különböző szexuális perverziókról, majd a végén a fiú megöli az anyát. Dalí leírta, hogy műve arról a tragikus mítoszról szól, amelyet Millet az Esti harangszóban kifejezett, azaz "a gyermekeit felfaló Szaturnusz, Izsák és Tell Vilmos női mítoszáról." A franciául megírt mű első oldalán egy kép bemutatja a főszereplőket és a statisztákat.

A kézirat azt a másik 537-et szaporítja, amelyet a figueres-i kutatási központban őriznek sok más, Dalíval kapcsolatos dokumentum mellett. A központ igazgatójának tájékoztatása szerint megvásárolják Eric Schaal Dalíról készített fotóinak gyűjteményét is. A fotós 1937 és 1942 között, amerikai tartózkodása idején fényképezte a festőt. A gyűjteményben benne vannak annak a sorozatnak a képei is,amelyeket Dalí az 1939-es New York-i világkiállítás Vénusz-pavilonja számára festett. Ezekben a napokban jelenik meg a Dalí cikkeinek szentelt kötet is, amely tartalmazza többek között a híres-hírhedt Éljen a háború! A szürrealisták és Hitler című írását is, írta az El País című spanyol napilap.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár