2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Az első modern katasztrófa: Lisszabon elpusztulása

2005. október 31. 10:17

Földrengések a középkori Magyarországon

A középkori források keveset árulnak el a földrengésekről. A nyugati évkönyvek rövid, száraz stílusban számolnak be egy-egy természeti csapásról. Konstanzi Bernold az 1092-es évhez például a következő eseményt fűzte: "Magyarországon ezekben az időkben, mint hallottuk, sok csodálatos esemény történt. Ugyanis egy bizonyos hegy a Dunába zuhant, ezáltal ez a folyó, saját medrét változtatni kényszerülvén, a környező földeket széltében-hosszában elpusztította. [...] De itt még eddig nem hallott földrengés is volt, úgyhogy az emberek nem tudták a heves lökést állva elviselni. Igen nagy, századok óta nem észlelt dübörgés is rémítette itt az embereket, amely a föld felett átment és ugyanazon úton a föld alá visszatérni érződött."

Az 1257-1258-as évekből lengyel évkönyvek tudósítanak egy olyan földrengésről, amely Lengyelországot, Csehországot, Magyarországot és az orosz területeket érintette.

Az 1348-as év nem csak a pestisjárvány miatt volt tragikus. Ebben az évben ugyanis nagy földrengés rázta meg Észak-Olaszországot, Magyarországot és Németország déli részét. Bajorországban 20 város és várkastély falai repedeztek meg, több össze is omlott. Számos hegy zuhant a mélybe, magukkal rántva a reájuk épült várkastélyokat. Az omladékok a völgyek egy részét is feltöltötték. A rengések állítólag 8-14 napig tartottak.

1443-ban Zólyom környékén okozott rémületet egy földrengés. A pusztítás kiterjedt Ausztriára is. Kastélyok és házak sérültek meg, és a művelés alatt álló bányák is komoly károkat szenvedtek. Zólyomlipcsében állítólag 30 embert temettek maguk alá a romok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár