2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miről mesélnek az IBUSZ logói?

2022. november 10. 11:15 Múlt-kor

A logó minden vállalat egyik legfontosabb ismertetőjegye, egy olyan jól felismerhető, egyedi jel, amely azonosítja őt a piaci szereplők között. Ez természetesen nem állandó, hanem az idők szavát és a legújabb arculati trendeket követve időről időre változik, vagy átalakul. Az idén a 120. születésnapját ünneplő IBUSZ is több logót használt hosszú története során, az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

IBUSZ

Az IBUSZ egyik legkorábbi ismert logója egészen az 1930-as évekig volt használatban. A magyar címer fölött elhelyezkedő és szárnyát szélesre táró turulmadár a vállalat számos kiadványán megjelent, bel- és külföldön egyaránt jól ismertté vált.

Az 1940-es években aztán új logót kapott az IBUSZ:

A második világháború során, 1940-ben készült változatnak manapság kevés nyomát találni, de felbukkan például az IBUSZ balatoni vonatutazásait bemutató filmhíradós anyagban:

Az eredeti logó sem merült azonban teljesen feledésbe, kissé megváltoztatott és bővített formában ekkor is szerephez jutott:

A második világháború utáni kényszerszünetet követően az IBUSZ vadonatúj logóval tért vissza, amely sokáig szinte minden változtatás nélkül jelent meg plakátokon, újságban, öngyújtón, kulcstartón és kiskanálon egyaránt:

Az 1980-as években az IBUSZ háza táján is fújni kezdtek a változás szelei, a több mint harminc éves múltra visszatekintő logóra is ráfért egy kis vérfrissítés. Erről tanúskodik a némileg átalakított, áramvonalasabb, letisztultabb logó is:

1992-ben, az IBUSZ 90 éves fennállásának megünneplésekor a társaság hosszú és gazdag történetét bemutató kiadvány címlapján – már a nosztalgia jegyében – újragondolták az eredeti turulmadaras-címeres logót:

A rendszerváltás után nem sokkal további látványos változások következtek be a logó arculatának kialakításában. 1995-től az IBUSZ az alábbi logót használta:

2011-ben újabb modernizálás következett. A napkorong előtt szárnyaló alakban nem nehéz felfedezni a távoli úticélokra eljuttató repülőgépet, de visszaköszön benne az 1900-as évek elejének turulmadara is:

Az IBUSZ alapításának 120. évfordulóját pedig az alábbi logóval ünnepli idén a vállalat:

(x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
IBUSZ-logó az 1936-os kiadású UtitervekbenAlternatív IBUSZ-logó az 1940-es évekbőlA szárnyas földgömb sokáig volt használatban......gyakorlatilag változtatás nélkülEzt a logót 1984-ben jegyezte be védjegyként az IBUSZAz újraalkotott régi logó (1992)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár