2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Amputált karú csontvázra bukkantak Szarvas határában

2016. január 4. 10:45

Kilenc 7 ezer éves sírt, valamint több avar temetkezési helyet is feltártak a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai a Szent István Egyetem szarvasi karának kezelésében lévő, a Holt-Körös partján, a Szarvasi Arborétum szomszédságában fekvő területen felépítendő öntözőcsatorna kiépítésének megkezdése előtt végzett megelőző feltáráson – számolt be róla a beol.hu.

Amputált karú csontvázra bukkantak Szarvas határában

Gulyás András régész elmondta, 420 méter hosszú nyomvonalat tártak fel, melynek során több korszak emlékei kerültek a felszínre. „Kilenc, 7 ezer éves sírt tártunk fel. Ezek a késő újkőkorba helyezhetők. Ugyanebből a korszakból került elő egy házrészlet, valamint egy leégett ház oldalfala, az alatta összeroskadt kerámiákkal. Volt egy korábbi, 7500 éves ház részlete is, valamint egy ugyanebből az időszakból származó széles és mély árok” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a kutató.

A régészek emellett hat avar sírt is feltártak a munka során. „Háromban mellékletekkel együtt temették el a holtakat. Két avar női sírban találtunk aranyból készült pénzutánzatokat, valamint az egyikben egy kis medált a fej alatt. Egy férfinál a csontok rendkívüli jó állapota zömök, erős harcosra engednek következtetni. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé. Érdekes volt egy ismeretlen korszakba tartozó sír. Sajnos, melléklete nem volt, ezért nem tudtuk pontosabban meghatározni. Annyi bizonyos: az illető bal karja a könyök alatt amputálva volt” – tette hozzá a szakértő. A feltárt leletek a szarvasi Tessedik Sámuel múzeumba kerültek. A leletanyag megtisztítása és feldolgozása után számíthatunk egy kiállításra is a közeljövőben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 15.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár