2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Országos állatbarát program indult el a tiszadobi Andrássy-kastélyból

2024. május 9. 16:40 Múlt-kor

Az „Állati jó kastélyprogram!” keretében elindított múzeumpedagógiai foglalkozás az iskolás gyerekek érzékenyítését helyezi a középpontba. A frissen elindított projekt célja, hogy egy tudatosabb állattartó generációt neveljen a jövő Magyarországa számára. A program első állomásának a tiszadobi Andrássy-kastély adott otthont.

kastélyprogram
(Kép forrása: NÖF Sajtó)

A szervezők helyszínválasztása nem véletlen, hiszen az állatok szeretete és védelme a neves arisztokrata családban is központi szerepet játszott. Idősebb gróf Andrássy Gyula a természet szerelmese volt, és igyekezett szarvasokat telepíteni erdélyi birtokára.

Unokája, gróf Károlyi Mihályné Andrássy Katinka pedig sokat tett a hazai állatvédelem érdekében. A Herman Ottó által a 19. században alapított Állatvédő Egyesület nem élte túl a világháborúkat. Az 1967-ben újjáalapított Herman Ottó Magyar Országos Állat-és Természetvédő Egyesületet elismerését Andrássy Katinka harcolta ki a kommunista hatalomnál. Ezen felül a család számos tagja állt közel az állatokhoz, a lovaglás például az egyik kedvelt közös időtöltésük volt.

Az Andrássyak nyomdokán haladva a szervezők kezdeményezésükkel igyekeznek a felelősségteljes állattartásra nevelni a gyermekeket. A kastélyban bemutatott első foglalkozáson a vakvezető kutyák világába kaphatott betekintést a fiatal generáció, amelyet a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársai koordináltak.

Komondi Piroska az Alapítvány képviseletében elmondta: „Interaktív érzékenyítő foglalkozásunkon a gyermekek megismerkedhettek a vakvezető kutyák különleges világával, megtanulhatták, mi látók, hogyan segíthetünk egy látássérült embernek és miként viselkedjünk egy vakvezető kutyával. Végül mindenki kipróbálhatta, milyen egy ilyen csodás kutyussal közlekedni”

Ehhez csatlakozva, Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője és az esemény egyik házigazdája elmondta, hogy „országos műemlékhálózatunk rendkívül gazdag építészeti, kulturális és természeti értékekben, kincsekben. Új múzeumpedagógiai programelemünktől azt várom, hogy a már nálunk megfordult diákcsoportok mellett újak is ellátogassanak hozzánk. A tiszadobi Andrássy-kastély megnyitása óta több mint 23.000 látogatót fogadott, és a két állandó kiállítás most új múzeumpedagógiai programelemmel is bővül, ami tovább fokozhatja a már most is kiugró érdeklődést.”

A projekt azonban nem korlátozódik egyetlen intézményre. Az állatbarát kastélyok programjában a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a dégi és keszthelyi Festetics-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély és más helyszínek következnek majd.

A jövőbe mutató kezdeményezéshez remélhetőleg a későbbiek folyamán még többen csatlakoznak majd, ezzel is hozzájárulva, hogy az újabb generációk a pedagógia segítségével nagyobb odaadással forduljanak a környezet és az állatok felé. (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A program első foglalkozása (Fotó: Fazekas Csanád/Múlt-kor)gróf Károlyi Mihályné Andrássy KatinkaA tiszadobi Andrássy-kastély (Fotó: Fazekas Csanád/Múlt-kor)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár