2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tárgyak rejtélyes eredetét is megismerhetik a látogatók az idei Műtárgyak éjszakája fesztiválon

2024. május 9. 14:20 MTI

A műtárgyak történetére fókuszál a 8. Műtárgyak éjszakája fesztivál, amelyen május 23-25. között 71 fővárosi helyszínen 113 programmal várják az érdeklődőket – hangzott el az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékozatón.

műtárgy
Műtárgyak éjszakája fesztivál (Facebook/ Műtárgy.com)

Új helyszínként csatlakozik az eseményhez az idén a Bélyegmúzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, a HAB Hungarian Art and Business, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint több galéria és műterem is – mondta Kollmann Szilvia, a Műtárgyak éjszakája fesztivál igazgatója a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a kiállítások, tárlatvezetések és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések is gazdagítják a programválasztékot.

A fesztivál idei mottója: „Fedezd fel a műtárgyak titkos életét” – emelte ki Kollmann Szilvia. Hozzátette: a programokon a műtárgyak rejtélyes eredetének történetét szeretnék elmesélni az elkészítésük pillanatától egészen addig a pontig, amíg azok a műkereskedelembe kerülnek.

Kitért arra, hogy egy kreatív kampányt szerveznek, amelynek három főszereplője lesz: egy Herendi, Viktória mintás teáscsésze, Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitja és egy Tamás Lóránt aranyműves által újratervezett férfi karóra. A műtárgyak „maguk mesélik el” átélt történeteiket, a versek pedig Jordán Adél színművésznő hangján szólalnak meg – mondta a fesztivál igazgatója.

A szervezők által küldött írásos összegzés szerint a programsorozat részeként a nagyközönség vezetéssel tekintheti meg a Ludwig Múzeumban az Időgép című állandó gyűjteményi kiállítást, a Vasarely Múzeumban pedig kurátori tárlatvezetéssel járhatják be az érdeklődők a megújult Vasarely-életműkiállítást.

A Ráth György-villában szakmai előadást tartanak Rippl-Rónai József mesterművéről, az Andrássy-család budai palotája számára készült ebédlőről, a Fabrika stúdió, a Kiskép-Galéria, az Óbudai Múzeum és a K.A.S Galéria pedig műtárgybemutatóval egybekötött vezetéssel várja a látogatókat.

A Herendi Porcelánmanufaktúra ezúttal is megszervezi porcelánrózsa-készítő és porcelánfestő workshopjait a Herendi Porcelán Palotában, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány workhsopján pedig megismerhető lesz az ebru, azaz a vízen történő festés technikája.

A fesztivál programjában több gyermekprogram is szerepel: a KÉPEZŐ Galéria munkatársai interaktív bábelőadással készülnek; Hajas Katinka képzőművész foglalkozásán pedig fluoreszkáló gipszfigurát készíthetnek a gyerekek.

A Szépművészeti Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Galéria audionarrált és jelnyelvi tárlatvezetéssel is készül, valamint a látásban korlátozottak számára workshopot tart a Vasarely Múzeum. A Tapintható szecesszió elnevezésű programon az Iparművészeti Múzeum munkatársai a fizikai érzékelésen keresztül mutatják be a műtárgyakat vakok, gyengénlátók és látó érdeklődők számára is.

A fesztivál részeként tematikus sétákat tartanak többek között a Pesti Vigadóban és a Magyar Nemzeti Múzeumban, a neonséta elnevezésű programon pedig régi neoncsöveket és reklámfeliratokat tekinthetnek meg a résztvevők.

További információk a programokról a www.mutargyakerjszakaja.hu weboldalon találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár