7 végzetes pillanat

„A szépség feltalálója” – nincstelenből lett a világ első milliomosnője Helena Rubinstein

2017. október 18. 15:33 MTI

A kozmetikai ipar úttörőjének tekintett Helena Rubinstein (1870-1965) életét és munkásságát mutatja be egy ma nyíló bécsi kiállítás. A lengyel származású zsidó Rubinstein alapította meg azt a nemzetközi fórumot, amely a kozmetikai ipar más vállalkozói előtt kikövezte az utat. A bécsi Zsidó Múzeum Helena Rubinstein – A szépség feltalálója címmel rendezte meg az életútját végigkísérő kiállítást, amely május 6-ig várja a látogatókat.

Helena Rubinstein

„Minden szempontból példaképül szolgált” – mondta kedden Danielle Spera, a múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy Rubinstein segítség nélkül, önállóan építette fel magát, teremtette meg karrierjét, és vált nincstelenből a történelem első milliomosnőjévé egy olyan korban, amikor a smink még szentségtörésnek számított, ő kitartott amellett, hogy önbizalmat ad a nőknek.

A kiállítás Rubinstein életének különböző állomásait térképezi fel: szülőhelyét, Krakkót elhagyva Ausztráliában nyitotta meg első üzletét, majd Londonban, Párizsban és Tel-Avivban is megfordult, és végül hatalmas kozmetikai birodalmának New Yorkban lett a székhelye. Spera szerint Rubinstein „legyőzte a kontinenseket, és szakított minden konvencióval”. Bécs is fontos szerepet kapott az életében: mielőtt Ausztráliába költözött volna, két évet töltött a városban, és 1932-ben egy szalont is nyitott ott.

A kiállítás anyagának egy része a L’Oreal kozmetikai cég archívumából származik. A válogatás mintegy 300 kiállítási tárgyat vonultat fel, köztük az 1950-es és 1960-as évekből való sminkkészleteket, púdertartókat, parfümös üvegcséket. De korabeli magazinok újságkivágásai és számos fotó is látható a tárlaton. Rubinsteint gyakran fényképezték elegáns ruhákban. Gardróbja néhány különleges darabja is bekerült a válogatásba.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!