2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A spanyol Armada egyik ágyúgolyója bukkant fel az ír partoknál

2015. április 7. 16:08

Különös tárgyat mosott partra az árapály az írországi Sligo megye egyik homokos tengerpartján: egy több mint négyszáz éves ágyúgolyót, amely egykoron a spanyol Armada egyik hadihajója fedélzetén kapott helyet.

Dónal Gilroy, az Írország északi részén található Grange falu lakója elmondása szerint egész életében a strandon sétált, de még sohasem talált semmi fontosat. „Ez egészen hihetetlen, a téli viharok kimosták, a tavaszi dagály pedig partra hozta az ágyúgolyót” - mondta a felfedező.

A szakértők vizsgálatai szerint a lelet a kora újkori Spanyol Királyság Nagy Armadájához tartozhatott egykoron. Elég apró, mindössze 80 milliméter átmérőjű, gránitból készült, s valószínűleg egy kisebb, mozgatható ágyúhoz használták. A felfedezés tárgya a törvény értelmében az írországi Nemzeti Múzeumba kerül, ám előtte Grange-ban lesz kiállítva.

Grange Streedagh nevű partszakasza

A falucska Streedagh nevű partszakasza régóta az „Armada-rajongók” zarándokhelye, ugyanis az 1588-as Anglia elleni hadjárat alkalmával, szeptember 21-én a rossz időjárási viszonyok miatt három spanyol galleon is a környékre sodródott. A La Lavia, a La Juliana és a Santa Maria de Vision nevű hajók négy nappal a lehorgonyzás után elsüllyedtek, ami több mint 1100 tengerész életét követelte.

A roncsokat 1985-ben fedezte fel a Steve Birch és Alan King vezette kutatócsapat, amely számtalan leletet hozott a felszínre. A helyszínt Douglas McElvogue brit régész a világ legtermékenyebb tengeri régészeti helyének nevezte, ami nem túlzás, ugyanis igen gyakran lehet Grange nevét olvasni a világsajtóban, ahova egy-egy nagyobb felfedezése jogán kerül be. Az ágyúgolyók előtt nem sokkal például a spanyol galleonokból való fadeszkákat sodort partra a víz. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár